Najnovije

Francuzi žele novog De Gola: Izazov Makronu može uputiti general Pjer de Vilije

Pre neki dan je dvadeset penzionisanih francuskih generala i oko hiljadu drugih vojnih lica objavilo otvoreno pismo predsedniku Francuske i vlastima Pete Republike.

Emanuel Makron (Foto: Jutjub)

Pozvali su državni vrh da se pridržava sopstvenih zakona jer se samo tako može izbeći „rasni rat“ u zemlji. Pritom su otovreno upozorili-zapretili:

„Ako vlast ništa ne bude preduzimala, u sve će se umešati naši drugovi koji su u aktivnoj službi koji će morati da preuzmu opasnu misiju da spasu naše sunarodnike i naše vrednosti“.

Obraćanje Emanuelu Makronu i vrhuški oko njega, objavili su pod indikativnim naslovom „Vratimo čast našim vladarima!“. A učinili su to tačno na 60. godišnjicu puča francuske vojske u Alžiru, u aprilu 1961. godine, zbog kojeg je general De Gol zamalo izgubio vlast.

Ministar odbrane Florans Parli najavila je istragu i kažnjavanje odgovorne, ali sa generalskim pismom ništa nije jednostavno.

NJegov autor je Žan-Pjer Fabre-Bernadak koji je posle penzionisanja postao popularni bloger.

Glavni potpisnik je 80-godišnji Kristijan Pikemal, bivši komandant Legije stranaca, koji je lišen svih privilegija zbog učešća u demonstracijama protiv ilegalnih migranata. A među 1200 ostalih potpisnika mnogo je figura od uticaja na koje nije lako udariti.

Objavljeno je da general Pjer de Vilije podržava „pučiste početnike“, kako su ih nazivali u francuskoj štampi.

Samo nedelju dana pre objavljivanja „generalskog apela“ u Valereus Actuelle, u tom listu se pojavila kolumna generalovog brata poznatog političara – Filipa de Vilijea  - sa simptomatičnim naslovom: „Pozivam na ustanak!“

Filip de Vilije poznat je po oštrim kritikama predsednika Makrona, kojeg smatra „nezrelim mladićem“.

Još živopisnija figura je njegov brat Pjer.

Obojica su potomci vandejske plemićke porodice. NJihova aristokratska rodbina i danas je istaknuti deo francuskog establišmenta. A aktivno se suprotstavlja aktuelnom predsedniku.

Pjer je do 2017. bio načelnik Generalštaba Francuske.

Kada je Makron 2017. godine odlučio da smanji vojne izdatke, Ministarstvo odbrane odmah je ostalo bez 850 miliona evra.

General de Vilije gnevno je izgovorio istorijske reči: „Neću dozvoliti da me Ministarstvo finansija je.e!" i prkosno je dao ostavku.

Harizmatični general je ostao omiljen i u vojsci i u javnosti.

De Vilijer piše knjige, kritikuje vlasti i daje intervjue u kojima upozorava: „Današnji zamor stanovništva lako može prerasti u bes“.

Mnogi Francuzi ga na društvenim mrežama podržavaju rečima: „Ako general de Vilije ne postane predsednik, naša otadžbina će propasti!“.

NJegove pristalice očekuju da se kandiduje na izborima 2022. godine.

Autori „generalskog pisma“ otvoreno su upozorili da Makronova globalistička politika samo dodatno radikalizuje francuske islamiste. Odnosno: da i vlast i islamisti uništavaju francusku kulturu, zakone i društvene norme, pa stanovništvo, koje se našlo između dve vatre, živi kao u `ratnim uslovima`.

Ukazali su da se sa dolaskom Makrona, u kojeg su mnogi polagali velike nade, pa ga čak nazivali Jupiterom, ništa nije poboljšalo jer se nastavljaju i islamistički teror i levičarski kulturni ratovvi.

Makrona potpisnici pisma smatraju učenikom ideologa francuskih Rotšilda, Žaka Atalija, koji disciplinovano realizuje teze svog učitelja o „hiperkonfliktu“ u koji je moderno društvo jednostavno mora da uroni.

Makronova Francuska nameće društvu modernu globalističku agendu sa LGBT i transrodnim osobama, što izaziva odvratnost i kod katolika i kod muslimana.

Makron se drži kursa američke Demokratske partije, a namernim podsticanjem sukoba postiže sve veću autoritarnu kontrolu nad uplašenim, atomiziranim društvom.

Nije iznenađujuće što su iscrpljeni građanskim sukobima i beskrajnim haosom, Francuzi počeli da osećaju `nostalgiju za generalom`.

Odnedavno su Francuzi čak počeli da razgovaraju o mogućnosti uvođenja vojne obaveze.

Na talasu sličnih problema na vlast je došao general de Gol.

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA