Najnovije

KOSTA ČAVOŠKI: Non pejper je mamac za Vučića, ako ovo učini - gotov je! (VIDEO)

Non pejper je jedna diplomatska forma koja se koristi da bi se testiralo mišljenje i stav učesnika u diplomatskim pregovorima. To je pismeno koje se ne potpisuje, čak se krije ko ga je sastavio. To je zgodna forma jer ne obavezuje previše, čak uvek možete reći da niste to vi, nego neko drugi, to se pojavilo tako u štampi, pa nije jasno ko je to sastavio. U ovom slučaju očigledno da iza toga stoje Nemačka  i Francuska – izjavio je akademik Kosta Čavoški, gostujući u emisiji Reč produkcije Helmkast. 

Kosta Čavoški (Foto: Helm Kast)

On je ocenio da je ovaj non pejper gori od nekih ranijih predloga. 

- Svojevremeno dok je Tači bio predsednik, bio je uglavljen jedan sporazum „naše za naše“. Odnosno da Arbanasima damo Bujanovac, Preševo i Medveđu, a da oni Srbiji ustupe četiri opštine na severu Kosmeta, Severnu Mitrovicu, Leposavić itd. Ovaj non pejper je neobičan po tome da ove tri opštine koje su u sastavu uže Srbije uđu u sastsav Kosmeta, a da Srbija dobije, ne teritoriju, već navodno autonomiju ove četiri opštine za Srbe. I to samo ako je ta autonomija u skladu sa Kosmetskim ustavom. To je koješta – naglasio je profesor Čavoški. 

Kako je naveo, i po Briselskom sporazumu kojij je Vučić potpisao predviđa se formiranje Zejdnica srpskih opština ukoliko to Kosmetski ustav dopušta. 

- Kako to kosmetski ustav ne predviđa, Arbanasi su se uvek vadili na to da oni i ako hoće ne mogu – objasnio je sagvornik Helmkasta. 

Govoreći o odbijanju Vučića da izjavi da je u Jasenovcu bio genocid „kako ne bismo imali sukob sa Hrvatima narednih sto godina“, Čavoški pita u čijem interesu Vučić tako nešto izjavljuje. 

- Sa Hrvatima ćemo imati narednih sto godina sukob, tu nema nikakve sumnje. Ta dva naroda su odavno u zavadi, pogotovo od Drugog svetskog rata, a i od Prvog, jer oni su ušli u sastav Jugoslavije samo da bi prešli na stranu pobednika. Dakle, ta mržnja Hrvata prema Srbima postoji odvajkada, i ona će već dugo postojati i tu se ništa ne može učiniti. Prema tome, Vučić kao šef države ne sme da izbegava istinu, a istina je da je nad Srbima počinjen genocid – kategoričan je Čavoški. 
Kako je rekao, Vučić beži od istine i to na štetu Srba, a u korist Hrvata. 

- Pa se onda postavlja pitanje u čijem interesu on to radi. Da li u interesu srpskog naroda koji predstavlja, ili u interesu hrvatskog naroda koji ga nikad neće voleti. Ovo što Vučić danas radi, neće naići ni na kakve simpatije kod Hrvata. I ako on misli da time može da se dodvori Hrvatima, ludo se vara – istakao je Čavoški, dodavši da njega može poštovati samo srpski narod, zato što je Srbin i predsednik Srbije, te je dužan da govori istinu o Jasenovcu. 

Takođe, rekao je da Vučić neće menjati ustav zbog za narod beznačajnog razloga kakav je reorganizacija pravosuđa, već samo ako u tom paketu izmena bude izbacivao odredbe o Kosovu i Metohiji. 

On je govorio i da li će akteri Jovanjice biti oslobođeni u slučaju legalizacije marihuane.

Čavoški je nakon dugo godina po prvi put otkrio da li je u svom udžbeniku Uvod u pravo za prvu godinu Pravnog fakulteta u Beogradu, pišući o opravdanosti tiranoubistva ciljao na Slobodana Miloševića. 

Takođe je govorio i o Radovanu Karadžiću koji služi robiju po presudi tribunala u Hagu, i o čemu pričaju telefonom.  

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA