Najnovije

AMERIČKI DŽIN IZ BAZE RAMŠTAJN SLETEO U KIJEV! Super Herkules stigao uoči ofanzive na Donbas!

Američki vojno-transportni avion Lokid Martin C-130J Super Herkules iz vazduhoplovne baze Ramštajn sleteo je u petak u Kijev, saopštila je služba za praćenje Flightradar24.

Avion američke vojske. (Foto: Flickr)

Avion je u 14.56 po istočnoevropskom letnjem vremenu krenuo nazad iz ukrajinske prestonice, a ni ukrajinska strana, ni Amerikanci nisu komentarisali koji je razlog sletanja latelice u ukrajinsku prestonicu.

Stručnjaci naglašavaju da je američki vojno-transportni avion stigao u Kijev baš tokom zaoštravanja situacije u Donbasu i dok ukrajinske vlasti tvrde da Rusija jača svoje trupe na granici dve zemlje. 

Dan ranije, američki dron Global hawk primećen je u celodnevnoj izvidnici iznad Crnog mora.

Prethodno je krajem marta američki teretni brod pristao u ukrajinsku luku Odesa, prevozeći 350 tona vojne opreme i vozila za oružane snage.

Ranije u martu, američko Ministarstvo odbrane najavilo je dodatnih 125 miliona dolara za ukrajinsku Inicijativu za bezbednosnu pomoć za obuku, opremu i savetodavnu podršku. Preostalih 150 miliona dolara, koliko je odobrio Kongres, biće dostavljeno Ukrajini 2021. godine kada Pentagon potvrdi napredak zemlje u ključnim reformama odbrane.

SAD su od 2014. godine Ukrajini namenile više od 2 milijarde dolara vojne pomoći.

U poslednjih nekoliko nedelja situacija u Donbasu bila je prilično napeta. Kijev optužuje Rusiju da podržava samoproglašene republike i jača snage na granici sa Ukrajinom. U LPR kažu da Kijev planira ofanzivu velikih razmera s ciljem uklanjanja DPR i LPR. 

Medojević očitao lekciju Milu Đukanoviću! Više o tome OVDE.

Izvor: Sputnik International

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA