Najnovije

Nikolić: Srbija idealan posrednik između Rusije i EU

BEOGRAD - Srbija je, kao predsedavajuća OEBS-u idealan posrednik između Evropske unije i Rusije i šansa za njihovo pomirenje, izjavio je danas predsendik Srbije Tomislav Nikolić.
Predsednik Nikolić u Moskvi (Foto: predsednik.rs)

Predsednik Nikolić u Moskvi (Foto: predsednik.rs)

“Predsedavamo OEBS-u. Ako zaista žele da se pomire, idealan predsedavajući je Srbija. Posle nas ne može da dođe zemlja koja želi u EU, a ima dobre odnose sa Rusijom”, rekao je Nikolić, odgovarajući na pitanja na konferenciji za novinare sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. On je istakao da Srbija nikad nije pokazivala moć već snagu u međunarodnim odnosima zato što je imala princip, i kao bivša Jugoslavija i danas. ”Princip je međunarodno pravo. I ko takvu Srbiju želi za neutralnog medijatora u razgovrima i pregovorima, Srbiju uvek ima kao na dlanu”, rekao je Nikolić. Nikolić je, na pitanje novinara da li Srbija može da doprinese smirivanju strasti između Palestine i Izreala rekao da kad bi se svi sukobljeni u svetu na neki način oslonili na Srbiju, “ne bismo imali vremena da spavamo noću”. Navodeći kao primere Kinu i Japan, Jermeniju i Azerbejdžan, Rusiju i Gruzuju, Makedoniju i Grčku, za koje je rekao da su prijatelji Srbije, Nikolić je istakao da Srbija svakoj od tih zemalja nudi dobre usluge. “Sa svakom od njih možemo da uspostavimo kontakt koji bi možda doveo do rešavanja problema”, rekao je Niklolić i naglasio da je najteži spor između EU i Rusije.
Pročitajte još:Vladika Porfirije: Muzej nije mesto za bilo čije posmrtne ostatkeAmerikanci žele nuklearni udar na Rusiju (VIDEO)
On je istakao i da Srbija očekuje otvaranje poglavlja sa Evropskom unijom i ulaže maksimalne napore da taj proces počne što pre. “Srbija od EU očekuje da prizna i valorizuje napredak koji je Srbija ostvarila u svim segmentima”, rekao je Nikolić. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA