Najnovije

NATO KORAČA U RAT PROTIV RUSIJE: Priprema od Aljaske do Estonije (VIDEO)

Na ogromnoj teritoriji, od Aljaske do Estonije, vojnici zemalja severnoatlantskog vojnog saveza, u nizu interspecifičnih vežbi, pokazuju „solidarnost i visoke borbene veštine“. Svi manevri se izvode pod jedinstvenim konceptom, koji se ogleda u planu strateških vežbi Defender Europe 2021.

NATO vojska (Foto: Jutjub)

Zvanično su usmereni na razradu opcija za akcije saveznika protiv „ruske agresije“, koju, ako pročitate evropske medije, alijansa čeka bukvalno iz dana u dan.

Prošlogodišnje vežbe Defender Europe 2020 zapravo su poremećene zbog pandemije virusa korona, što nije dozvolilo sprovođenje svih planiranih mera.

Pored toga, prema zapadnim ekspertima, razvoj prenosa velikog broja trupa iz kontinentalnog dela SAD u Evropu morskim transportom, pretpostavlja se, postao je nemoguć usled delovanja ruske flote i vazduhoplovstva velikog dometa, koji, po njihovoj zasluzi, nisu propustili da iskoriste trenutak da razrade tehniku i taktiku borbe protiv konvoja.

Pretpostavlja se da će tokom vežbe Defender Europe 2021, NATO trupe sustići prošlu godinu i razraditi odgovor na novootkrivene pretnje.

Konkretno, kao nikada ranije, akcije bespilotnih borbenih mašina, koje izvršavaju dodeljene zadatke i na vodi i pod vodom, i na zemlji i u vazduhu, postale su široko rasprostranjene.

Northern Edge 2021

S tim u vezi, vredi napomenuti vežbe Northern Edge 2021, koje se sada održavaju u regionu Aljaske, gde američka mornarica prvi put masovno koristi površinske bespilotne borbene čamce, podvodna plovila i bespilotne izviđačke letelice.

Sva ova oprema deluje kao deo mrežno orijentisane operacije, koja takođe uključuje udarnu grupu nosača aviona sa brodovima za borbenu podršku i taktičku avijaciju sa aerodroma smeštenih na Aljasci. Vojne strukture rade na interakciji između američke indijsko-pacifičke komande (INDOPACOM), severne komande (NORTHCOM) i severnoameričke komande za vazduhoplovnu odbranu (NORAD).

Sve se to događa u neposrednoj blizini ruske Čukotke, odakle stručnjaci Oružanih snaga Rusije pomno prate šta se događa, s vremena na vreme reagujući porastom lovaca presretača MiG-31 da identifikuju američke izviđačke letelice koje se približavaju granici Ruske Federacije.

Strike Warrior

Počev od 8. maja (kada je u Evropi uobičajeno da se slavi datum pobede nad nacističkom Nemačkom), velika mornarička i vazduhoplovna vežba zemalja NATO-a pod nazivom Strike Warrior započela je uz obalu Ujedinjenog Kraljevstva.

Prema planu vežbe, 31 ratni brod, tri podmornice, oko 100 aviona i helikoptera iz 11 država članica alijanse pokazaće spremnost da se suprotstavi ruskoj pretnji na moru i u vazduhu.

Više od 13 hiljada vojnika okupiće svoje redove udruženim naporima da pobede „agresora“ koji, čini se, nije ni pomišljao da se pojavi u ovim vodama.

Međutim, nova HMS Queen Elizabeth višenamenske grupe zasnovane na nosačima aviona britanske mornarice sa brodovima za borbenu podršku i američka jurišna grupa amfibija sa univerzalnim amfibijskim brodom LPH-2 Ivo Jima tragaće za „ruskim tragom“ u datom području do 20. maja.

Steadfast Defender 2021

U vežbi Steadfast Defender 2021, koja će se održati u istočnom Atlantiku i na „kopnenom delu“ Evrope, učestvovaće 18 površinskih brodova i podmornica američke mornarice, kao i 4.000 vojnika, 12 aviona, deset tenkova i 173 oklopna vozila.

Glavna koncentracija kopnenih snaga dogodiće se na granicama Ukrajine i Moldavije, što bi, prema rečima eksperata, trebalo da pokaže Rusiji rešenost alijanse da podrži Kijev u obračunu sa Moskvom.

Bilo bi pogrešno smejati se tako malom broju uključenih trupa u poređenju, na primer, sa Zapadnim vojnim okrugom oružanih snaga Rusije.

Ovde se radi o razradi šema i postupku povlačenja vojnih jedinica na početne položaje, za šta je dovoljno deset tenkova. Ako je potrebno, NATO može rasporediti znatno veću grupu snaga i sredstava.

Ukrajina šalje jedinice svoje 26. artiljerijske brigade u Poljsku. Oni će učestvovati u terenskim vežbama, tokom kojih će ukrajinski vojnici steći veštine borbene interakcije sa NATO strukturama.

Swift Response 2021

Međutim, najzanimljivije se događa sada u okviru vežbe Swift Response 2021, u kojoj vazduhoplovne i vazdušno-desantne jurišne jedinice SAD, Nemačke, Poljske, Rumunije i Holandije uvežbavaju pravi desant.

Prvo masovno iskrcavanje dogodilo se u noći sa 7. na 8. maj u Estoniji, gde su padobranske trupe iz 82. američke vazdušno-desantne divizije i 16. vazduhoplovne brigade Ujedinjenog Kraljevstva sletele na aerodrom Nurmsi.

Prema estonskim medijima, deset američkih vojnika prebačeno je u lokalnu bolnicu tokom desanta. Drugi desant je izvršen u Rumuniji 11. maja.

Ali to nije sve. U Estoniji američki artiljerci na poligonu za obuku udaljenom 100 kilometara od ruske granice ispaljuju raketne sisteme sa više lansirnih sistema MLRS čiji je domet lansiranja projektila oko 130 km.

O haosu u SB UN zbog sukoba Izraela i Palestine pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA