Najnovije

NE SMIRUJE SE SITUACIJA U FRANCUSKOJ: Vojnici upozorili Makrona na građanski rat! (VIDEO)

Načelnik Generalštaba francuske vojske pozvao je grupu vojnika koji su otvorenim pismom pre dva dana upozorili na rizik od "građanskog rata" u Francuskoj da napuste oružane snage.

Emanuel Makron i francuska vojska. (Foto: Jutjub)

- Najrazumniji potez je svakako napuštanje institucije kako bi mogli slobodno da izraze svoje ideje i uverenja - napisao je general Fransua Lekontre u pismu vojnom osoblju, koje ne sadrži pretnju sankcijama.

U pismu objavljenom na veb stranici desničarskog časopisa Valur Aktuel, vojnici upozoravaju na mogući izlazak nemira zbog "ustupaka"  predsednika Emanuela Makrona islamizmu.

Pismo, koje su uglavnom potpisali mladi vojnici koji su još uvek u aktivnoj službi, usledilo je nakon pisama koje su prošlog meseca potpisali uglavnom penzionisani generali, nakon čega je ministar odbrane Flarens Parli tada rekla da će biti kažnjeni zbog kršenja zakona koji zabranjuje rezervistima ili aktivnim pripadnicima vojske da izražavaju njihova mišljenja o religiji i politici u javnosti.

Potpisnici pisma sebe opisuju kao vojnike mlađe generacije koji su služili u Avganistanu, Maliju i Centralnoafričkoj Republici ili su se pridružili domaćim antiterorističkim operacijama.

Takozvana "generacija vatre", između ostalih, služila je u sigurnosnoj operaciji Sentinel u Francuskoj, pokrenutoj nakon niza džihadističkih napada 2015. godine.

- Oni su stavili svoj život na raspolaganje za uništavanje islamizma, kojem ste učinili ustupke na našem tlu - napisali su vojnici u otvorenom pismu, koje je potom dobilo veliku podršku javnosti.

Do juče je 75.000 ljudi stavilo potpise u znak podrške pismu na veb stranici časopisa.

U dramatično intoniranom pismu aktivni pripadnici oružanih snaga upozoravaju da će politika "ustupaka" rezultirati haosom koji će zahtevati "intervenciju naših drugova u opasnoj misiji da zaštite naše civilizacijske vrednosti".

Nedostatak akcije protiv "prigradskih horda", aluzija na pretežno migrantske četvrti koje okružuju francuske gradove i druge grupe koje "preziru našu zemlju, kulturu i tradiciju" dovešće do "građanskog rata" i hiljada smrti, upozorava se u novom pismu.

Za neke verske zajednice "Francuska ne znači ništa osim predmeta sarkazma, prezira ili čak mržnje", ističu potpisnici.

Lecointre, s druge strane, podseća da su "u poslednjih nekoliko nedelja pripadnici oružanih snaga u velikoj meri prekršili obavezu diskrecije".

Rekao je da su potpisnici pisma, "da bi branili svoja lična uverenja", uvukli vojsku u političke rasprave, koje moraju izbeći.

- Svaki vojnik uživa slobodu mišljenja, ali mora nedvosmisleno razlikovati svoju civilnu dužnost od vojske - rekao je general Lekontre.

Amfilohije je lani pod Ostrogom poslao jaku poruku! Više o tome OVDE.

Izvor: index.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA