Najnovije

PRIZNALI: EU gubi uticaj na Balkanu

Evropska unija mora da shvati da balkanske zemlje gube veru u dugogodišnju strategiju pridruživanja. Tome je doprineo i neuspeh EU da obezbedi vakcine protiv koronavirusa, navodi se u internom dokumentu EU u koji je Rojters imao uvid.

EU (Ilustracija: RIA Novosti)

Evropa i Sjedinjene Američke Države smatraju da će Albanija, Bosna, samoproglašeno Kosovo, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija jednog dana postati članice Evropske unije, tri decenije posle ratova koji su doveli do raspada Jugoslavije.

Međutim, Kina i Rusija, koje su u trgovini i investicijama na Balkanu zaostajale za Evropskom unijom, grade sve veći uticaj. To se ogleda pre svega u vakcinama koje su te dve zemlje ponudile Evropi u pandemiji, čime su nadmudrile evropski blok.

„Moramo da priznamo, da uprkos nepokolebljivoj posvećenosti EU integracijama, region je duboko razočaran u proces proširenja", navedeno je u dokumentu zvaničnika EU od 5. maja koji je poslat ministarstava spoljnih poslova država članica EU.

U dokumentu, koji je pripremljen za sastanak evropskih šefova diplomatija održan na kojem se razgovaralo o Balkanu ali nisu donete zvanične odluke, ističe se da je takvom osećaju doprinela percepcija kašnjenja u isporuci vakcina protiv kovida-19.

Nakon više godina zanemarivanja regiona od strane EU, Hrvatska je organizovala Samit EU u maju 2020. godine kako bi dala novi zamah balkanskim integracijama, javio je Rojters.

Severna Makedonija i Albanija trebalo je da pokrenu pregovore o članstvu krajem prošle godine.

Međutim, Bugarska ne želi da dozvoli Severnoj Makedoniji da napreduje, pozivajući se spor oko jezika i kulture.

Francuska je 2019. stavila veto na početak pregovora o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom, izrazivši sumnju oko napora te dve zemlje u oblasti demokratije i borbe protiv korupcije.

Evropska komisija insistira na tome da Albanija i Severna Makedonija moraju zajedno da napreduju.

Međutim, diplomate EU su ocenile da je predlog komesara za proširenje EU Olivera Varhelija, koji je kasnije povučen, da samo Albanija treba da započne pregovore o članstvu pojačao osećaj rastrojenosti.

Ministri EU na jučerašnjem sastanku u Briselu nisu uspeli da se pomere sa mrtve tačke.

Usporeni su i pregovori o članstvu Crne Gore i Srbije, dve države za koje se smatra da su najviše napredovale u procesu pristupanja. Sa druge strane, BiH i Kosovo tek treba da formalno dobiju status država kandidata.

„Široko je rasprostranjena percepcija na Zapadnom Balkanu da su šanse za ulazak u EU sve manje i da se evropske inspiracije gube pod složenim setom uslova i procedura", ističe se u internom izveštaju.

Evropski blok sada šalje u šest balkanskih zemalja 650.000 doza vakcina proizvedenih na Zapadu, ali tek nakon što su Kina i Rusija distribuirale u region milione doza.

Kuda šalju Radovana Karadžića na izdržavanje kazne, saznajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA