Najnovije

AMERIKANCI U SVEMU VIDE RUSE: Ne verujemo da je za hakerski napad na naftovod kriva ruska vlada, ali jeste neko iz Rusije!

Američki predsednik DŽo Bajden izjavio je da sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom želi da razgovara o sajber kriminalu posle hakerskog napada na glavni američki naftovod "Kolonijal pajplajn".

Bajden (Foto: Jutjub)

"Ne verujemo da je ruska vlada umešana u taj napad. Međutim, imamo dobar razlog da verujemo da kriminalci odgovorni za to žive u Rusiji", rekao je Bajden i naglasio potrebu za utvrđivanjem međunarodne norme kako bi vlade reagovale protiv takve vrste kriminala na svom tlu.

Bajden je dodao da bi o tom pitanju želeo da razgovara sa Putinom. Kazao je da je Vašington bio u direktnom kontaktu sa Moskvom povodom hakerskog napada na najveću naftnu kompaniju u SAD. Veruje se da iza napada deluje grupa "Dark sajd", najverovatnije iz Rusije ili Istočne Evrope, naveo je Blumberg.

Iako je američka administracija saopštila da ne veruje da iza hakerskog napada stoji ruska vlada, sumnja se da hakeri imaju "rusku pozadinu", a Bajden nije isključio da će Vašington na to uzvratiti.

Bela kuća i Kremlj su pomenuli mogućnost sastanka Bajden-Putin, ali za sada nije određen datum.

Bajden je ponovio da je uveren da Putin nije umešan u hakerski napad i dodao da je pažljivo pročitao izveštaj američke federalne policije (FBI) o tome.

Podsetimo, "Kolonijal pajplajn" navodno je platio skoro 5 miliona dolara hakerima iz Istočne Evrope, kako bi se ponovo uspostavio prenos naftnih derivata, preneo je Blumberg.

Kako se navodi, kompanija je platila iznos u bitkoinu kojoj se ne može ući u trag i to nekoliko sati nakon sajber-napada. Treći izvor navodi da je američka vlada bila upoznata da je plaćen otkup.

Kada su dobili ono što su tražili, hakeri su kompaniji, čiji su kompjuterski sistemi bili potpuno pali, dali alatke za dešifrovanje kako bi ponovo uspostavili sistem. Međutim, ceo proces je bio toliko spor da je kompanija koristila svoje bekapove kako bi povratili sistem, navodi Blumberg pozivajući se na jedan izvor.

Podsetimo, u pitanju je bio rensomver, udar na kompjuterske sisteme u kom hakeri drže sistem kao taoca dok im se ne isplati zahtevana suma. Kako navodi Blumberg, hakeri su pokupili skoro 100 gigabajta podataka za samo dva sata. Kompanija je naftovod zatvorila iz predostrožnosti iako kažu da ransomver nije direktno prouzrokovao zatvaranje.

FBI nalaže kompanijama da ne isplaćuju novac hakerima i da im ne ispunjavaju zahteve jer se ne zna da će oni posle toga zaista otključati fajlove.

Naftovod, koji se proteže od obala Meksičkog zaliva do NJu DŽerzija, transportuje skoro polovinu goriva koje se koristi na istočnoj obali.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA