Najnovije

KON: Virus je u nokdaunu, vreme je da ga proteramo iz zemlje

Broj novih slučajeva pada u Beogradu i u celoj Srbiji, a obuhvat imunizacijom raste iz dana u dan – to su dobre vesti, rekao je za RTS član Kriznog štaba dr Predrag Kon. Naglasio je da je vakcinacija jedini izlaz iz epidemije, ali i da građani ne treba da se opterećuju proverom antitela, pošto je to samo jedan od pokazatelja imuniteta.

Predrag Kon (Foto: Jutjub)

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon rekao je za RTS da je epidemijska situacija bolja i da se pad broja novih slučajeva registruje i dalje, što je, kako je naveo, dobar pokazatelj, kao i da nema vidljivih posledica spojenih praznika, što je dobra vest.

"Pada u Beogradu, slično kao i u celoj Srbiji, što je isto dobra vest. Obuhvat imunizacijom raste, iz dana u dan se to može videti, što je treća, možda i najvažnija vest i činjenica je da se već sada potpuno jasno vidi da tamo gde je obuhvat veći brže pada broj novozaraženih", naveo je Kon tokom gostovanja u Jutarnjem programu.

Naglasio je da je jedini izlaz vakcinacija.

"Virus je u nokdaunu. Sada je vreme da ga proteramo iz zemlje", rekao je epidemiolog. 

Kon je istakao da "moramo da izdržimo, da se odupremo toj ogromnoj potrebi da se opustimo".

"To ne znači da ne treba da se opustimo, da neće ovi povoljni rezultati i najave dovesti do stvarnog opuštanja", kazao je Kon.

"Merenje antitela samo jedan od pokazatelja imuniteta" 

Govoreći o trećoj dozi, Kon je zamolio građane da ne odlaze na punktove da traže treću dozu.

"Ne mislim ništa loše, ali ne treba gubiti vreme sa trećom dozom, jer mi nismo ni prvu i drugu dali. Rekao sam da će oni koji nemaju antitela u budućnosti primiti još jednu dozu, ali ne znači da je to sada. Medicina je zasnovana na dokazima, pa prvo treba da se urade sva istraživanja, kad se utvrdi kada, koliko vremena mora da prođe", naglasio je Kon.

Dodao je da je merenje antitela samo jedan od pokazatelja imuniteta, ali ne i pokazatelj kompletnog imuniteta, kao i da su građani zaštićeni vakcinama svih proizvođača i naglasio da ljudi ne moraju da se opterećuju proverom nivoa antitela.

Kon je naveo da, kada se nešto izvuče iz konteksta i "pogrešno prenosi kao pokvareni telefoni", to se manifestuje na punktu za vakcinaciju, gde svaka deseta osoba dolazi da primi treću dozu vakcine.

"Što uopšte nije moguće. Sistemski uopšte nije moguće, jer za sada treća doza nije planirana", kazao je Kon.

Govoreći o vakcinaciji tinejdžera, Kon je naveo da je prošle godine "zabeležena eksplozija" tokom proslave mature i godišnjice mature i da to ne treba da se ponovi, pošto postoji mogućnost vakcinacije.

"Poručujem i roditeljima i svima ostalima: ako neko hoće bezbednu maturu, onda krenite u vakcinaciju. To je najbolji izlaz iz ove situacije", poručio je Kon.

"Normalno je što smo svi oduševljeni jer je situacija povoljnija" 

Kon je istakao da ne sme ništa da kaže o popuštanju mera pre današnjeg sastanka Kriznog štaba, ali i da je normalno što smo svi oduševljeni što su brojevi povoljniji, međutim, oprez je i dalje potreban.

"Naravno da shvatamo potrebu, međutim, ne mogu ništa da prejudiciram. Ne bi smelo da se licitira. S druge strane, potpuno je razumljivo interesovanje i treba potpuno jasno odgovarati. Ne smemo da licitiramo, zato što svi onda očekuju mnogo, pa se onda razočaraju", kazao je Kon.

Dodao je da će Krizni štab sve isplanirati, kao i da je medicinski deo Kriznog štaba tražio da zatvoreni delovi ugostiteljskih objekata ne rade do 15. maja.

"Drugi deo Kriznog štaba traži da se odluke donose ranije. Čini mi se da taj balans uspevamo da nađemo. Odgovor će biti dat na vreme, nećemo previše maltretirati ljude. Daćemo nešto malo i unapred", naveo je Kon.

Podsetio je da je na snazi odluka o dozvoljenom okupljanju do pet osoba i da se sve što se dopušta odnosi na pet osoba, a da se zna da je Beogradski maraton odobren, ali samo za učesnike.

Kon je zamolio javnost da bude strpljiva i naveo da oklevanje Kriznog štaba predstavlja traženje najpovoljnijeg i najsigurnijeg rešenja. 

Milo učestvovao u streljanju muslimana u Srebrenici, poslao tri autobusa, a onda je usledio horor. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Nema dostupnih vesti.

Urbancube