Najnovije

PREMINULA SATIRA: Naša Patka nastradala od posledica kovida

Redakcija Naše Patke uputila je svojevrsno saopštenje o gašenju ovog satiričnog portala. Ovu žalosnu vest prenosimo u celini.

Naša Patka miks (foto: Naša Patka)

“Obaveštavamo rodbinu, prijatelje, čitaoce i simpatizere da je u ranim jutarnjim časovima prestalo da kuca plemenito srce Naše Patke. Naša Patka je preminula od posledica kovida-19. Komemoracija i ispraćaj posmrtnih ostataka Naše Patke biće obavljena na istoimenoj fejsbuk grupi.

Naša Patka, satirični portal na adresi nasapatka.rs, bila je hronični bolesnik, patila je godinama od gušenja. Pogotovo gušenja slobode satiričnih tekstova, što je posebno kulminiralo uoči i tokom pandemije kovida. Puno puta optuživana i prijavljivana za širenje lažnih vesti, iako je već u zaglavlju sajta stajalo da je u pitanju dezinformativni portal i „Ni M od istine“, doživljavala je blokade i zabrane na društvenim mrežama, posebno Fejsbuk i Instagram, oboje u vlasništvu Marka Šugarbrega. Konačno, krajem avgusta 2020. godine trajno je uklonjena odatle. Time su na ovoj paltformi uklonjene sve prethodne objave sa adrese nasapatka.rs i zabranjene sve buduće. Svi protesti su bili uzaludni.

Nakon toga, Naša Patka je pala u traumatoznu komu, iz koje se više nije povratila. Nastupilo je gore pomenuto gušenje. Veterinari su joj uradili PRC test i utvrdili respiratornu infekciju korona virusom. Nedostatak vazduha pokušali su da nadoknade terapijama kiseonikom. Na kraju je stavljena na respirator, ali nije preživela. Kako su veterinari na čelu sa dr Šeklerom ustanovili, uzrok uginuća je kovid-19.

Za vreme svog kratkog i mukotrpnog života, Naša Patka je ostavila za sobom dubok trag. Našu Patku ćemo pamtiti po legendarnim objavama koje su uzburkale region, a i šire. Pamtićemo naslov „Zbog greške na HAARP-u umesto Srbije zaleđena Amerika“ iz vremena kada su SAD bile okovane ledom sve do Floride. Pamtićemo, izvor vesti koji kaže da nikome nije jasno kako je došlo do greške, kada je proračune radio njihov najbolji fizičar Stiven Popovič. Brojni mediji u zemlji i inostranstvu su preneli vest kao udarnu.

Takođe, mediji su na naslovnim stranama sa devet meseci zakašnjenja prenosili Patkin satirični članak kako je Forbs objavio listu najbogatijih mafijaških bosova prema kojoj naš Darko Šarić poseduje imovinu od 27 milijardi dolara. Naslov je glasio: „SENZACIONALNO: Darko Šarić peti na listi najbogatijih šefova podzemlja“. Bila je tu i lista 10 najbogatijih mafioza urađena u fotošopu, prema kojoj je Šarić bio peti na listi, a Forbs nikada nije negirao ovu priču.

Najbogatiji šefovi podzemlja prema projekciji Naše Patke (foto: Naša Patka promo)

Tu je i satirični tekst „Vašington traži od Srbije da odbije rusku pomoć oko poplava“, koji je američki ambasador Majkl Kirbi morao da demantuje i izjavi na konferenciji za štampu da SAD nisu ljute na Srbiju zbog toga.

Viđeniji naslovi bili su i: „Hrvat polupao ploče sa hijeroglifima misleći da su na ćirilici“, „Skupština Crne Gore poništila brak kneginje Zorke sa Petrom I Karađorđevićem“, „Milo se odrekao sina Blaža jer ga je dobio dok je bio Srbin“, ali i „Kristijan spasao ribu iz nabujale reke“, „Frizbi umislio da je bumerang“ i drugi.

Ono što je usledilo, bilo je kobno po život Naše Patke. Usledili su i udarni tekstovi koji se nisu nimalo dopali režimu poput: „Komunalna policija će hapsiti Beograđane koji ne mogu da dokažu kako su od kuće dospeli u drugi deo grada“, što je u satiričnom tekstu značilo da će se BusPlus kartice kontrolisati i van prevoza, pa su stizale i poruke Patki: „Nemojte im davati ideje“. Upravo tada su krenula prva ozbiljnija gušenja Naše Patke, koja su nastavljena nakon članka objavljenog s početka vanrednog stanja u Srbiji, pod naslovom: „LONČAR: Muževi se grle i ljube sa ženama, čak spavaju u istim krevetima, uvešćemo strožije mere“. Ovaj članak je gotovo oborio sajt Patke usled enormne čitanosti iste večeri kad je objavljen, ali samo do sutradan nešto nakon podneva, kada je usledila prva velika zabrana na Fejsbuku.

Druga i doživotna zabrana na ovoj plaftformi nije imala specijalan razlog, ali se oni mogu naći u satiričnom praćenju pandemije u tekstovima pod naslovom: „Vakcina protiv korone odbija testiranje iz straha od zaraze“, „Soroš se prepao da je pronađen lek protiv korone“, „Bil Gejts optužio bogati antivakcinaški lobi da zgrće pare na nevakcinisanju“, „Kažnjen vuk jer nije nosio masku kad je oduvavao kuću tri praseta“, „DRAMA U TANZANIJI: Papaja priključena na respirator!“, „Radnik zoo vrta pojeden jer nije držao socijalnu distancu sa krokodilom (FOTO)“, „Južni pol objavio da se ne oseća tako i da hoće da promeni pol u Severni“…. A možda je nekom zasmetalo i ovo: „STRAŠNO: Zoran Kesić ugrozio sebe i emisiju rukujući se sam sa sobom“…

Istovremeno određeni tekstovi su bili prst u oko režimu, pa su botovi odradili svoj posao i prijavljivali naslove poput: „Brat Si Đinping obećao: Srbija će imati kinesku vakcinu pre Kine“ (što se i obistinilo), „Nakon policijskih konja i pasa, Vučić angažuje i slonove za razbijanje protesta“, „ZAGORKA DOLOVAC: Ne možemo da gonimo za krađu izbora jer nijedan glas ne vredi 150 evra“, „Vučić obećao da će se boriti za još više ulaganja u njegove promotivne spotove“, „Vučić želi da stvori od Srbije pustinju kako bi se migranti osećali kao kod kuće“, „Predsednik Vučić poslao vojsku u Šid nakon što su migranti pokušali da pobegnu iz Srbije“, „Vučić skandirao s balkona: `Narode pederu!`“, „Andrej Vučić otkrio da to nije bio on na paradi u Moskvi već njegov lažni identitet“, „Palma poručio da se ne plaši virusa jer ga štiti poslanički imunitet“, „Škaljarac kojeg je ubio Kavački klan, umro od korone – meci bili zaraženi“, „Ako se neko zakašlje, padnite nepomični da virus pomisli da ste već mrtvi – i još 19+ drugih korisnih saveta Vlade protiv korone“, „Beskućnik kažnjen jer nije bio kući u vreme policijskog časa“, „Dr Kon zapretio serijom svojih ostavki“…

Režim u Srbiji i svetski moćnici našli su zajednički interes da ugase život Naše Patke. Naša Patka je odletela u neki bolji svet, ali živeće u našim srcima.

Ožalošćena porodica, redakcija i dopisnici: Panurgije Čičamičić, Osman Čoban, David Štrbac, Helga Metličić, Uglješa Čađenović Crni, Tulipan Laloški, Zimzelen Četinarević, Vuk Žabac, Rozalija Ćuk, Kujtim Genještari, Klark Kent, Hans Hosnfefer, Taras Buljba, Niktorija Vuland, Matete Bankoto i druga mnogobrojna pačja škola…”

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA