Najnovije

EGIPATSKI PLAN ZA IZRAEL I PALESTINU: Može li Kairo da utiče na konflikt?

Svetski mediji otkrili su detalje egipatskog plana za primirje između Izraela i pojasa Gaze.

Gaza (Foto: Pixabay)

Plan sadrži paragrafe o zamrzavanju izgradnje jevrejskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijama, kao i o zaustavljanju rušenja palestinskih kuća i iseljavanju palestinskih porodica u istočnom Jerusalimu.

Kako izveštava TV kanal Al Arabija, pozivajući se na sopstvene izvore, Egipat pokušava da deluje kao posrednik između Izraela i pojasa Gaze, koji su pokrenuli vojni sukob.

Prema kanalu, Egipat takođe poziva zaraćene strane da poštuju muslimanska i hrišćanska svetilišta u Jerusalimu, zaustave proizvoljna hapšenja i nasilje nad Palestincima od strane vojske i poručuju palestinskim pokretima da prestanu lansiranje raketa iz pojasa Gaze.

Prema izvorima, tokom pregovora uz posredovanje Egipta planirano je utvrđivanje vremena primirja.

Podsetimo, zaoštravanje palestinsko-izraelskog sukoba dogodilo se početkom maja ove godine, kada je izraelski sud doneo odluku o deložaciji nekoliko arapskih porodica iz istočnog Jerusalima, čije su kuće do 1948. godine pripadale Jevrejima. Usledio je talas nereda i etničkih sukoba.

Hamas je 10. maja intervenisao u situaciji, nakon čega je započela razmena granatiranja između Izraela i pojasa Gaze. Iz Gaze je ispaljeno ukupno 1.800 raketa. Istovremeno, 160 aviona izraelskog vazduhoplovstva napalo je utvrđenja Hamasa. Kao rezultat nove runde sukoba u Gazi, ubijeno je devet Izraelaca i 115 Palestinaca. Više od 600 ljudi sa obe strane povređeno je na razne načine.

Dana 15. maja raketni udar izraelskog vazduhoplovstva na pojas Gaze srušio je zgradu od 11 spratova u kojoj su bile kancelarije lokalnih i međunarodnih medija, uključujući TV Al DŽazira i Asošiejted Pres. Trenutak udara je zabeležen na video snimku.

Ranije je postalo poznato da su predstavnici Kine, Norveške i Tunisa predložili sazivanje hitnog sastanka Saveta bezbednosti UN radi razgovora o problemu eskalacije napetosti na palestinsko-izraelskoj granici.

Šta su Amerikanci videli u Donbasu, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA