Najnovije

NEOČEKIVANO: Kina protiv povlačenja Amerikanaca iz Avganistana

Naglo povlačenje američkih trupa iz Avganistana predstavljalo je udarac za domaći proces primirja, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji tokom telefonskog razgovora sa pakistanskim ministrom spoljnih poslova Šahom Mehmudom Kurešijem.

Avgani9stan (Foto: Pixabay)

„Vang Ji je primetio da je američko brzopleto povlačenje trupa iz Avganistana već postalo ozbiljan udarac procesu prekida vatre u Avganistanu, a takođe je negativno uticalo na regionalnu stabilnost. U ovoj situaciji, kineska strana očekuje da će UN igrati odgovarajuću ulogu, a ŠOS treba da pažljivije prati ovo pitanje. Susedne države Avganistana moraju ojačati interakciju, da deluju kao jedinstveni front i preduzmu koordinisanu akciju“, rekao je Vang Ji, objavio je sajt kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

Kineski ministar naglasio je da Pakistan tradicionalno ima važan uticaj na avganistansko pitanje, a Peking ceni napore Pakistana da postigne mir u Avganistanu.

„U trenutnoj situaciji, Kina i Pakistan treba da nastave da jačaju stratešku koordinaciju, vrše aktivniji uticaj na mirovni proces u Avganistanu i zajednički održavaju regionalni mir i stabilnost“, rekao je kineski ministar spoljnih poslova.

Ranije je američka administracija najavila da će do 1. maja početi, a do 11. septembra završiti povlačenje trupa iz Avganistana u punoj koordinaciji sa saveznicima. 2020. godine SAD i predstavnici radikalnog talibanskog pokreta potpisali su u Dohi prvi mirovni sporazum u više od 18 godina rata. Predviđa povlačenje stranih trupa iz Avganistana za 14 meseci i početak međuafganistanskog dijaloga nakon razmene zarobljenika. Od potpisivanja sporazuma, talibani su više puta optuživali Vašington za kršenje sporazuma.

U Avganistanu dolazi do sukoba između vladinih snaga i Talibana, koji su zauzeli značajne teritorije u ruralnim oblastima i pokrenuli ofanzivu na velike gradove. U glavnom gradu Katara, 12. septembra 2020. godine, započeli su mirovni pregovori između avganistanske vlade i Talibana.

Šta su Amerikanci videli u Donbasu, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA