Najnovije

ĐORĐEVIĆ: Vučić da se izjasni o novom non-pejperu ako sme

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević javno je pozvao Aleksandra Vučića da se izjasni o novom „non-pejperu“ u vezi statusa Kosova i Metohije. Ovaj dokument, koji poslednjih dana cirkuliše u diplomatskim krugovima, ali i regionalnim i evropskim medijima, dijametralno je suprotan od prethodnih sličnih predloga.

Mlađan Đorđević (Foto: Jutjub)

Naime, dokumentom se predviđa ostanak Kosova u Srbiji u narednih 99 godina, uz širok nivo autonomije koji uključuje i posebne simbole, ali i carinsku i ekonomsku uniju dve teritorije. Predlog takođe predviđa povratak 999 pripadnika srpskih snaga bezbednosti u pokrajinu, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Đorđević kaže da mu se čini „da su ovaj papir pisale sile koje poštuju međunarodno pravo“, te ocenjuje da novi non-pejper nudi više nego što se režim Aleksandra Vučića ikada usudio da zatraži na pregovorima.

„Vučić već devet godina ciljno minira i zanemaruje rezoluciju 1244, te pregovara na ličnom nivou, kao trgovački putnik koji rasprodaje Kosovo i Metohiju u zamenu za sopstveni opstanak na vlasti“, ističe on.

Lider Oslobođenja objašnjava da upravo zbog toga „zapad podržava ovaj režim na vlasti“:

„Od 2012. do danas, aktuelna vlast potpisuje 48 sporazuma sa Prištinom i ustupa deo po deo suvereniteta Srbije. Zauzvrat nisu dobili ništa, osim garancija za svoju vladavinu.“

Predsednik Oslobođenja javno je pozvao Aleksandra Vučića da se „pred srpskom javnošću, ali i svojim sponzorima sa zapada“, odredi prema novom non-pejperu.

„Moja procena je da Vučić neće smeti da podrži ta rešenja jer je svojim zapadnim sponzorima obećao da će isporučiti Kosovo i sada ne sme da im se zameri“, kaže Đorđević.

On kao argument u prilog toj tvrdnji iznosi činjenicu da je premijerka Ana Brnabić pre nekoliko dana izjavila da je Prespanski sporazum između Grčke i Makedonije prihvatljiv model za buduće uređenje odnosa Srbije i tzv. Kosova.

„Prespanski sporazum su potpisale dve suverene države, a na osnovu njega je Makedonija morala da menja svoj ustav. Da li nam to pripremaju Vučić i Brnabićka?“, upitao je Mlađan Đorđević.

Predsednik pokreta Oslobođenje zaključuje da bi ovaj papir, ukoliko bi bio usvojen, „trajno sačuvao mir na Balkanu“, ali je, kako kaže, vrlo skeptičan da će do toga doći jer, navodi on, „ovakva rešenja podrivaju dogovor mafija koje i srpski i albanski narod drže kao taoce sukoba“.

Neizvesna sudbina Severnog toka 2. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA