Najnovije

NOVO RUSKO ORUŽJE: Počela proizvodnja borbenih robota sa veštačkom inteligencijom (VIDEO)

U Rusiji je započela serijska proizvodnja borbenih robota sa veštačkom inteligencijom, koji su sposobni za samostalnu borbu, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

Terminator (Foto: Jutjub)

„Ne postoje više samo eksperimentalni uzorci, već roboti koji se zaista mogu prikazati kao u naučnofantastičnim filmovima kada su sposobni da se bore sami“, rekao je ministar na maratonu „Novo znanje“.

Takođe, prema njegovim rečima, uveliko se radi na polju „oružja sutrašnjice“.

Trenutno nekoliko ruskih odbrambenih preduzeća odjednom priprema borbene robote za vojsku. Tako koncern Kalašnjikov stvara automobil kao deo istraživačkog i razvojnog rada kompanije Soratnik.

NJeni glavni zadaci, prema rečima vojnog stručnjaka Viktora Murahovskog, biće zaštita teritorija i obaveštajni podaci.

Uralvagonzavod je angažovan na bespilotnim oklopnim vozilima na bazi tenka T-72B3. Jedan od njih sa teškim naoružanjem, drugi sa automatskim topovima.

Do jula ove godine, Fond za napredna istraživanja (FPI) trebalo bi da završi ispitivanje pet uzoraka (dve platforme na točkovima i tri guseničara) kompleksa Marker.

Uz njihovu pomoć razrađuju se ključne tehnologije zemaljske robotike: tehnički vid, komunikacije, navigacija, autonomno kretanje, primena i grupna kontrola.

Među poznatim borbenim bespilotnim vozilima koja su već u službi ruske vojske nalazi se platforma Uran-9, dizajniran za izviđanje, vatrenu podršku i uništavanje neprijateljskih oklopnih vozila. Vozilo od 12 tona naoružano je sistemom vođenog oružja Ataka sa protivtenkovskim raketama, mlaznim bacačima plamena Šmelj-M, automatskim topom 2A72 30 mm i mitraljezom 7,62 mm.

Još jedno bespilotno oružje, Posejdon, ima podvodnu namenu. Pokreće ga nuklearni motor, što je predsednik Vladimir Putin prvi put najavio u obraćanju Federalnoj skupštini 2018. godine.

Prema njegovim rečima, takvi roboti mogu nositi i konvencionalno i nuklearno oružje. To će im omogućiti da pogađaju širok spektar ciljeva, uključujući grupe nosača, obalska utvrđenja i infrastrukturu.

Ranije je Šojgu rekao da će Ministarstvo odbrane nastaviti da radi na proširenju linije robotskih sistema vojne namene. Prema njegovim rečima, opremanje Oružanih snaga takvim vozilima jedno je od prioritetnih područja.

Pored toga, u ruskoj vojsci biće stvorena prva jedinica sa 20 udarnih robota. Oblici i metode njegove primene razradiće se na osnovu jednog od istraživačkih centara Ministarstva odbrane Rusije.

O novom napadu na Donbas pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA