Najnovije

"KONOV KOEFICIJENT" U PADU: Talas korone na izmaku

Konačno smo došli do dugo priželjkivanog dvocifrenog broja obolelih od korona virusa, pa za današnji dan odnos zaraženih i testiranih prema Konovom koeficijentu iznosi 3,9.

Predrag Kon (Foto: Jutjub)

Međutim, Epidemiolog Predrag Kon je upozorio da iako se aktivnost virusa u ovom trenutku kreće silaznom putanjom, previše smo daleko od kolektivnog imuniteta.

On je napomenuo da nam treba još vremena i vakcinisanja da bismo mogli da se nadamo da nećemo imati novi talas na jesen.

Ovo upozorenje nije bez razloga ako uzmemo u obzir činjenicu da je prošle godine u ovo vreme čuveni "Konov koeficijent" bio u padu, nakon čega je opet počeo da raste. Zbog toga, velika je neizvesnost da li ćemo na jesen zaista konačno završiti sa pandemijom ili nas čeka ponovo isti scenario - novi talas.

Konov koeficijent uveden je u terminologiju tokom proleća minule godine kada je epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon objašnjavao da je broj između broja testiranih i pozitivnih važan pokazatelj ekspanzije epidemije.

Podsetimo da je prošle godine, 8. maja, ovaj koeficijent je iznosio tačno - 6,11, a u tom periodu, dr Kon je napominjao da će se restriktivne mere ukidati u odnosu na ovaj koeficijent, a kao idealna brojka kojoj bi trebalo da težimo jeste oko 5 odsto. Ipak, on je tada otkrio i da će pandemija zvanično biti pobeđena tek kada dođemo do 0,5 odsto.

- Kada broj novozaraženih u odnosu na broj testiranih spadne ispod 0,5 odsto to je sporadično javljanje - rekao je dr Predrag Kon u trenutku kada smo mislili da je prvi talas korone prošao.

Optimizam i među medicinskim radnicima

Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević izjavila je za RTS da su trenutno hospitalizovana 302 pacijenta, od kojih je oko 99 odsto nevakcinisan. Prema njenim rečima, u poslednje dve-tri nedelje vidi se trend smanjenja broja pacijenata i vidi se svetlo na kraju tunela.

Tatjana Adžić Vukičević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da je situacija danas znatno povoljnija nego krajem marta, kada je bilo više od 900 bolesnika.

- Ne nazire se, već se vidi svetlo na kraju tunela, imamo 302 bolesnika obolela od kovida, u intenzivnoj 35, 26 je intubirano - navela je direktorka bolnice u Batajnici.

Prema njenim rečima, veći je broj otpusta nego prijema u bolnicu, i radi se o pacijentima koji nisu vakcinisani. Direktorka kovid bolnice u Batajnici navela je da su iza nje najteži dani do sada, koji su, kaže, bili kao noćna mora.

- Morali smo dnevno da stavimo 30-60 kreveta u pogon, koje doktore, sestre odabrati, odakle ih tražiti, kad smo bili na rubu sistema. U poslednje dve nedelje vidimo trend smanjenja broja pacijenata.

Navodi da je tome doprinelo poštovanje mera i vakcinacija.

- Nisu to samo prazne reči, mi smo jedan od lidera u vakcinaciji, svaki dan između 20-25 hiljada se vakciniše, ja sam u toku prehodnih dana bila u kontaktu sa Italijanima, koji najviše hiljadu dnevno vakcinišu - kaže Tatjana Adžić Vukičević.

Svadbe, mature i ostala slavlja i dalje pod znakom pitanja

U proteklom periodu imali smo postepeno popuštanje mera koje su duži vremenski period bile na snazi, međutim, dozvolu za održavanje svadbi i proslava, Krizni Štab još uvek nije usvojio.

Datum 21. jun, proteklih dana pominjan je kao granica za moguće popuštanje ovih mera, dat je uslovno, rekao je član Kriznog štaba dr Predrag Kon, i napomenuo da će tog datuma doći do značajnijeg popuštanja mera, samo ako se postigne kolektivni imunitet, odnosno ako postignemo bar 50 odsto vakcinisanog stanovništva sa obe doze cepiva, plus one koje su preležali koronu. kako je rekao problem je u tome što su neki gradovi vrlo blizu tome, a neki prilično daleko.

- Zato je sada bitna angažovanost lokalne samouprave. Oni moraju da pozivaju građene na vakcinaciju. To se posebno odnosi na mlade do 40 godina, ne zato što su oni ugroženi, već zato što je u toj populaciji najmanje vakcinisanih do sada - dodaje Kon u intervjuu za Politiku.

Kako je dr Kon nedavno rekao Krizni Štab konstantno prati situaciju i u skladu sa situacijom odlučuje o daljem delovanju. Prema nekim najavama Krizni štab će zasedati sledeće nedelje, a da li će doći do dodatnog popuštanja mera velike su šanse, imajući u vidu jučerašnju izjavu Ministra prosvete Branka Ružića, koji je svestan da iako se ne dozvoli organizovanje matura, deca će proslavu napraviti.

- Jer tog dana deca će, hteli mi to da priznamo ili ne, na neki način to i obeležiti, a bolje je da to definišemo nego da to rade samoinicijativno na nekim drugim mestima i da dođe do nekih problema - rekao je Ružić za TV Prva.

On je istakao je da će odluku doneti medicinski deo Kriznog štaba, te da očekuje da će se to pitanje sagledati tokom sledeće nedelje.

Važnu poruku episkopa Teodosija pročitajte OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA