Najnovije

RUSKA PRAVOSLAVNA CRKVA SE OGLASILA: Da li treba podržati Palestinu ili Izrael?

Jednostrana podrška Palestini ili Izraelu mogla bi da dovede do eskalacije sukoba između njih u budućnosti, a da bi se on prevazišao, neophodno je poštovanje dugogodišnjih odluka UN, rekao je mitropolit Ilarion (Alfejev) iz Odeljenja Moskovske patrijaršije za spoljne crkvene odnose.

Hram Hrista Spasitelja (Foto: RIA Novosti)

„Odluke koje su Ujedinjene nacije donosile dugo vremena, ako se sprovedu, na kraju će se stvoriti stabilna palestinska država, uz Državu Izrael, koja će moći mirno da koegzistira sa Državom Izrael.

Ako se jednostrana podrška jedne ili druge strane nastavi, onda se, na žalost, može očekivati eskalacija neprijateljstava u budućnosti“, rekao je on u programu TV kanala Rusija 24.

Što pre bude pronađeno političko rešenje kako bi i Izraelci i Palestinci mogli da žive na ovoj zemlji, to će biti bolje i za jedne i za druge, rekao je mitropolit.

„Ruska pravoslavna crkva uvek poziva na mir u Svetoj zemlji. Molimo se za Jerusalim, a Jerusalimska pravoslavna crkva ulaže velike napore da pomiri obe strane“, naglasio je on.

Izraelski kabinet ministara za bezbednost uveče 20. maja jednoglasno je prihvatio inicijativu Egipta za bilateralni prekid vatre u izraelsko-palestinskoj zoni sukoba bez ikakvih uslova.

Savetnik šefa politbiroa Hamasa Taher An-Nono rekao je da će pokret poštovati prekid vatre ako se Izrael toga pridržava. Prekid vatre stupio je na snagu 21. maja u ranim jutarnjim časovima.

Situacija na granici između Izraela i pojasa Gaze eskalirala je 10. maja uveče. Od početka eskalacije, iz palestinske enklave ispaljeno je oko 4,3 hiljade projektila, prema izraelskoj vojsci, njih je oko 640 palo unutar enklave. Izrael je procenio efikasnost protivraketnog odbrambenog sistema Gvozdena kupola na 90%.

Prema poslednjim informacijama, u Izraelu je poginulo 12 ljudi, više od 50 je teško povređeno. Broj Palestinaca ubijenih u odmazdi izraelskih vazdušnih napada dostigao je 243, uključujući 66 maloletnika. Povređeno je 1,9 hiljada ljudi.

Šta se za to vreme događa na severu Sirije, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA