Najnovije

"Samoća i društvo": Istorijski dokument koji čuva kolektivno sećanje na Gabrijela Garsiju Markesa!

Vulkan izdavaštvo donosi priču koja vas neće ostaviti ravnodušnim. "Samoća i društvo" autorke Silvane Paternostro predstavlja usmenu istoriju, odnosno biografiju legendarnog latinoameričkog pisca Gabrijela Garsije Markesa. Ovo je raskošan i redak istorijski dokument koji čuva kolektivno sećanje na njegov život, te promišlja o zanimanju pisca iz ugla običnih ljudi, zapitanih o tome kako je došao do rilkeovskog nužnog pakta sa samoćom.

Foto: Vulkan

"Samoća i društvo" – to je upravo Gabrijel Garsija Markes. Usamljena i nesigurna osoba kojoj su bili potrebni prijatelji, kao i naklonost i divljenje okoline, uprkos egoističnoj svesti o svojoj veličini.


U svojoj autobiografiji " Living to Tell the Tale" Markes kaže: „Raduje me to što bi usmena istorija katkad mogla biti bolja od pisane, a moguće je da sasvim nesvesno izmišljamo novi žanr neophodan literaturi – fikciju o fikciji. 


Knjiga za sve one koji vole Gabrijela Garsiju Markesa i njegovo stvaralaštvo, te žele više da saznaju o njegovom privatnom životu, ali i mnogobrojnim uspesima koje je postigao zahvaljujući svom predanom radu i talentu.


Knjiga "Samoća i društvo" sačinjena je iz dva dela. U prvom delu Pre „Sto godina samoće“ reč imaju oni koji su ga poznavali pre nego što je postao opštevoljena latinoamerička ikona. Fragmentirani tekstovi sačinjeni su od pripovesti njegovih rođaka i prijatelja iz doba kada Markes još uvek nije imao ličnog engleskog krojača niti engleskog biografa, i kada još uvek nije provodio vreme sa predsednicima i multimilionerima. To je priča o malom dečaku iz provincije koji je odlučio da postane pisac i uspeo u tome. Drugi deo Posle „Sto godina samoće“ opisuje čoveka koji se krio iza legende u koju se pretvorio Garsija Markes. Sve od Arakatake pa do Barankilje, Bogote, Pariza i Meksiko Sitija čini se da se samoća koja mu je bila potrebna da bi stvarao svoja remek-dela pretvarala u neku vrstu razuzdane zabave kad god svoje vreme nije posvećivao pisanju.

Izvor:Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA