Najnovije

Saradnje između Vojvodine i Aleksandrije: Veliki potencijali za Srbiju i Egipat!

Delegacija na visokom nivou na čelu sa predsednikom Pokrajinske vlade Vojvodine ove nedelje boravi u poseti Aleksandriji kao kapiji Afrike i arapskog sveta.

Foto: Promo

Kao rezultat prve posete Novom Sadu grupe frankofonih ambasadora kojom predsedava ambasada Egipta u Srbiji u martu ove godine, predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine,  Igor Mirović, predvodiće prvu visoku vladinu i poslovnu delegaciju u posetu Guvernoratu Aleksandrija, Egipat, u periodu od 23. do 26. maja 2021. godine, a koju čine visoki zvaničnici i predsednik Privredne komore Vojvodine,  Boško Vučurević.

„Toplo pozdravljamo ovu važnu posetu koja predstavlja vrhunac zajedničkih aktivnosti tokom poslednje tri godine na polju saradnje između Vojvodine i Aleksandrije u različitim oblastima, uključujući trgovinu, investicije, poljoprivredu, obrazovanje, kulturu i turizam” rekao je ambasador Egita u Srbiji, Amr Alguvejli.

Program uključuje sastanke na visokom nivou sa Generalom Mohamedom Al Šerifom, guvernerom Aleksandrije, i Ahmedom Al Vakilom, predsednikom aleksandrijske Privredne komore, posete aleksandrijskoj lučkoj upravi, industrijskoj zoni Burdž Al Arab i svetski poznatoj biblioteci u Aleksandriji. „Verujem da će ovi sadržajni sastanci doneti konkretne rezultate u vidu sporazuma između vlasti dveju pokrajina i komora“, istakao je ambasador Alguvejli.

 Ranije aktivnosti koje je inicirala ambasada Egipta u Srbiji u cilju daljeg unapređenja saradnje između Vojvodine i Egipta, uključujući posete visokih zvaničnika iz Egipta, uključujući posetu ministarke kulture dr Inas Abdel Dajem, nakon učešća Egipta kao počasnog gosta na Beogradskom sajmu knjiga u oktobru 2019, posetu guvernera Asuana povodom potpisivanja deklaracije o omladinskim prestonicama Afrike i Evrope za 2019, kao i posetu guvernera Crvenog mora vezanu za promovisanje saradnje na polju turizma. Ove pionirske ekonomske aktivnosti takođe uključuju posetu Prvog egipatskog ekonomskog karavana u 2018. godini i konačno nedavnu onlajn konferenciju između Privredne komore Srbije i Privredne komore Aleksandrije, održanu u januaru 2021. godine, nakon čega je usledio B2B onlajn forum koji su dve komore organizovale u aprilu 2021. godine, što je omogućilo sastanke istaknutih kompanija iz obe zemlje i identifikovalo segmente ekonomije sa velikim potencijalom za saradnju: poljoprivredu, prehrambenu proizvodnju i prerađivačku industriju, proizvodnju nameštaja i informacione i komunikacione tehnologije.

Izvor:Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA