Najnovije

PREDSEDNIK IRAKA OTKRIVA: Evo koliko je novca izneto iz te zemlje; Počinje finansijski rat protiv terorizma

Od skoro trilion dolara koliko je Irak zaradio od nafte od 2003. godine, više od 150 milijardi dolara ilegalno je povučeno u inostranstvo kao rezultat koruptivnih poslova, rekao je predsednik Barham Saleh.

Irak (Foto: Jutjub)

Izjava je data nakon što je irački šef države predstavio zakon o istrazi sredstava za korupciju parlamentu zemlje.

„Predlog zakona ima za cilj jačanje moći iračkog naroda kako bi povratio novac ukraden tokom koruptivnih poslova i priveo korumpirane zvaničnike pred lice pravde“, rekao je Saleh.

Predsednik je pozvao iračke parlamentarce da razgovaraju o nacrtu zakona, a zatim ga odobre „kako bi pomogli u suzbijanju opasne pošasti koja je dugi niz godina lišila narod republike mogućnosti da uživaju u bogatstvu svoje zemlje“.

Saleh veruje da će ukradeni novac biti dovoljan da značajno popravi finansijsku situaciju njegove države. Prema njegovim rečima, cilj zakona biće povraćaj proneverenih sredstava u saradnji sa drugim vladama i međunarodnim organizacijama.

Irački lider je takođe pozvao na stvaranje međunarodne antikorupcijske koalicije, slične vojnom savezu koji se bori protiv terorističke grupe Islamska država, navodeći da su podmićivanje i terorizam međusobno povezani. Terorizam se može eliminisati samo lišavanjem izvora finansiranja na osnovu ilegalno stečenog novca, dodao je Saleh.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA