Najnovije

KRIZA GLOBALNE AVIJACIJE ZBOG MINSKA: Lideri EU besni na Lukašenka

Globalna avijacija suočava se sa najvećom političkom krizom u poslednjih nekoliko godina nakon što je Belorusija prizemljila putnički avion zbog lažnog obaveštenja o bombi radi hapšenja novinara disidenta.

Avioni (Foto: Pixabay)

To je izazvalo negodovanje SAD i Evrope a, kako Rojters navodi, neke evropske aviokompanije odmah su poćele da izbegavaju beloruski vazdušni prostor, ključni koridor između Zapadne Evrope i Moskve i rutu za letove na duge relacije između Zapadne Evrope i Azije.

Prema sajtu Flightradar24, najmanje jedan let kompanije Rajaner zaobišao je Belorusiju, produživši putovanje za 160 kilometara, a letonski prevoznik erBaltik saopštio je da je odlučio da ne koristi vazdušni prostor te zemlje "dok se situacija ne razbistri".

Drugi, uključujući kineske i turske prevoznike, nastavili su da lete iznad Belorusije, koja za korišćenje svog vazdušnog prostora naplaćuje takse denominovane u evrima, navodi Rojters.

Tass javlja da je Lufthansa grupa ovlastila je svoje avio-prevoznike da i dalje lete beloruskim vazdušnim prostorom.

Agencija za vazduhoplovnu bezbednost Evropske unije (EASA) preporučila je "oprez" iznad Belorusije.

Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva UN (ICAO) navela je da je incident možda bio u suprotnosti sa ključnim vazduhoplovnim ugovorom, Čikaškom konvencijom stvorenom posle Drugog svetskog rata.

"ICAO je veoma zabrinut zbog očiglednog prinudnog sletanja aviona Rajaera i njegovih putnika, što bi moglo biti u suprotnosti sa Čikaškom konvencijom," saopšteno je u nedelju.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da bi pozive nekih zapadnih političara za zatvaranje beloruskog vazdušnog prostora bilo nemoguće sprovesti u delo.

Prema globalnim vazduhoplovnim pravilima, ni ICAO, ni bilo koja nacija ne mogu zatvoriti tuđi vazdušni prostor, ali neke, poput Sjedinjenih država, imaju moć da sopstvenim avio-kompanijama odrede gde da ne lete.

Američki ministar saobraćaja Pit Butidžidž izjavio je ranije danas da treba proceniti bezbednost avio-kompanija sa sedištem u SAD koje lete iznad Belorusije.

Globalne aviokompanije zatražile su istragu, koju je podržala Evropska unija.

"Najoštrije osuđujemo svako mešanje ili zahtev za prizemljenje operacija civilnog vazduhoplovstva koji nije u skladu sa pravilima međunarodnog prava", saopštila je Međunarodna asocijacija vazdušnog transporta (IATA), koja predstavlja oko 280 aviokompanija. Rajaner nije član te asocijacije.

Iako je visoko regulisano na nacionalnom nivou i podržano globalno usklađenim pravilima da se nebo zaštiti, vazduhoplovstvu nedostaje globalni "policajac" kako bi se izbegli stalni sporovi oko suvereniteta, konstatuje Rojters.

Prema agenciji, iako nema regulatornu moć, ICAO je u središtu sistema sigurnosnih i bezbednosnih standarda koji operiše iznad političkih barijera, ali zahteva konsenzus kojem često treba mnogo vremena.

Belorusija je danas saopštila da su njeni kontrolori izdali samo "preporuke" pilotima Rajanera.

Rusija je optužila Zapad za licemerje, pozivajući se na slučaj bolivijskog predsedničkog aviona koji je bio prisiljen da sleti u Austriju, kao i beloruskog aviona kojem je naređeno da sleti u Ukrajinu 2016. godine.

Godine 2013. Bolivija je saopštila da je avion predsednika Eva Moralesa preusmeren zbog sumnji da se u avionu nalazi Edvard Snouden, koga je Vašington tražio zbog otkrivanje tajnih detalja američkih nadzornih aktivnosti.

Ali vazduhoplovni stručnjaci rekli su da se slobode proširene na civilne avione ne odnose na predsedničke ili državne avione, kojima je potrebna posebna dozvola za ulazak u vazdušni prostor druge zemlje.

Advokati navode da bi bilo kakva istraga ili pravni zahtev, takođe, morali da prođu kroz splet jurisdikcija tipičnih za liberalizovano vazdušno putovanje: u pitanju je avion registrovan u Poljskoj koji je irska kompanija koristila za let između zemalja EU, Grčke i Litvanije, preko Belorusije koja nije članica EU.

Prema Čikaškoj konvenciji iz 1944. godine, svaka zemlja ima suverenitet nad sopstvenim vazdušnim prostorom, iako ugovor zabranjuje svaku upotrebu civilnog vazduhoplovstva koja može ugroziti sigurnost.

Ali pravo preleta nad drugim zemljama sadržano je u sporednom ugovoru pod nazivom Međunarodni sporazum o tranzitu vazdušnih usluga, čija Belorusija nije članica.

Zasebni ugovor iz 1971. godine koji uključuje Belorusiju zabranjuje zaplenu letelice ili svesno saopštavanje lažnih informacija na način koji ugrožava bezbednost letelice.

Minsk spreman da prosledi sve informacije o incidentu

Minsk je spreman da pruži sve informacije o incidentu sa avionom ''Rajanera'' zainteresovanim stranama, ali još nije bilo nikakvih zahteva iz zemalja članica Evropske unije, rekao je večeras beloruski ministar inostranih poslova Vladimir Makej.

"Spremni smo da prosledimo svaku informaciju u vezi sa incidentom i da sprovedemo transparentnu istragu u koju bi bili uključeni međunarodni stručnjaci", rekao je Makej, prenosi Tas s.

On je precizirao da je Belorusija spremna da pozove pre svega eksperte iz Međunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo i Međunarodnog udruženja za vazdušni transport kako bi sproveli istragu.

Naglasio je da su predstavnici Zapada počeli da iznose političke izjave i optužbe na račun Belorusije 10-15 minuta nakon što su primili izveštaj o incidentu.

"Smatramo da je to unapred planirana provokacija i jasno ćemo odgovoriti na takve stvari", poručio je Makej.

Rab: Lukašenko odgovoran za prinudno spuštanje aviona u Minsk

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab je danas rekao da se beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko mora smatrati odgovornim zbog toga što je avion Rajanera koji je leteo iz Atine ka Vilnjusu bio primoran da se spusti u Minsk, što su zapadne zemlje nazvale "državnom piraterijom".

Rab je takođe kazao da je Britanija izdala uputstvo svojim avio-kompanijama da ne lete iznad beloruskog vazdušng prostora i da će suspendovati dozvolu za letenje u Veliku Britaniju beloruskoj kompaniji "Belavia", javlja Rojters.

"Lukašenkov režim se mora smatrati odgovornim za ovako bezobzirno i opasno ponašanje. Prema izveštajima, ono što se desilo je šokantan napad na civilno vazduhoplovstvo, ujedno i napad na međunarodno pravo, jer predstavlja opasnost za civilne letove bilo gde u svetu", dodao je Rab.

Zelenski traži obustavu letova između Ukrajine i Belorusije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski naložio je danas svojoj vladi da pripremi zvaničnu odluku o obustavi direktnih letova između Ukrajine i Belorusije, navodi se u saopštenju iz predsednikovog kabineta.

Evropski lideri zapretili su da će ograničiti međunarodni vazdušni saobraćaj nad Belorusijom i možda ograničiti kopneni prevoz, nakon što je putnički avion kompanije Rajaner bio prisiljen da sleti na aerodrom u Minsku u incidentu koji su zapadne zemlje proglasile "državnom piraterijom", navodi Rojters.

Borelj: Potez Belorusije ne može proći bez posledica

Šef diplomatije EU Žosep Borelj kaže da će naknadno ubačena tema prinudnog spuštanja ”Rajanerovog” aviona u Minsk i hapšenje dvoje putnika sa leta biti i najvažnija tema današnje večere EU lidera u Briselu.

”Mi taj događaj smatramo potpuno neprihvatljivim. Tražimo hitno oslobađanje dvoje putnika. Razmotrićemo mere jer ovo ne može proći bez posledica”, poručio je Borelj.

On očekuje da će se lideri EU do kraja večeri dogovoriti o važnim smernicama kada je reč o merama protiv Belorusije.

Lajen: Sankcije Belorusiji i zamrzavanje investicija

Predsedica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavljuje da će EU lideri večeras u Briselu razmotriti sankcije protiv beloruskog režima za koji kaže da je odgovoran za otmicu Rajanerovog aviona.

”Dobiće snažan odgovor. Lukašenkov režim mora da shvati da zbog će ovakvog sramotnog ponašanje imati ozbiljne posledice”, kaže fon der Lajen.

Ona je dolazeći na samit EU lidera, koji se večeras i sutra održava u Briselu, najavila da će se razmatrati sankcije protiv osoba koje su učestvovale u ”otmici" aviona, te protiv poslovnih entiteta koji finansiraju "takve režime", kao i protiv avio sektora Belorusije.

Predsednica EK dodala je da će pritisak na režim u Belorusiji trajati sve dok ne počne da poštuje slobodu medija i izražavanja.

”Postoji evropski ekonomsko-investicioni paket od 3 milijarde evra koji je zamrznut dok se Belorusija ne okrene demokratiji”, zaključila je Lajen.

Lukašenko pooštrio zakon o medijima

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko potpisao je danas zakon kojim se uvode oštre restikrivne mere prema medijima, dok se istovremeno dozvoljava Vladi da ih ugasi bez sudske odluke, javlja AP.

Prema novom zakonu, medijima se zabranjuje da emituju prenos uživo sa neodobrenog javnog skupa, a takođe se dozvoljava Ministarstvu informacija da naredi gašenje medija - prethodno je za takvu odluku bila potrebna sudska odluka, navodi američka agencija.

Takođe se zabranjuje objavljivanje anketa javnog mnjenja koje nije odobrila Vlada.

Novinarima je zabranjeno da se ponašaju kao organizatori ili učesnici u masovnim događajima, navela je beloruska agencija Belta.

Lokalne vlasti i organi unutrašnjih poslova ovlašćeeni su da obustave rad javnih objekata (tržni centri, ugostiteljski objekti, prevoz, sajmovi...) na mestima gde se održavaju javne manifestacije i duž ruta učesnika.

"Ovo je najrepresivniji medijski zakon u Evropi, koji pretvara rad novinara u minsko polje", rekao je Andrej Bastunec, predsednik Udruženja novinara Belorusije.

Bela kuća: Spuštanje aviona u Minsku je šokantan čin

Portparolka Bele kuće DŽen Psaki danas je izjavila da je beloruska akcija, u kojoj je prisilno spušten avion kompanije "Rajaner" u Minsk, "šokantan čin" i dodala da SAD zahtevaju međunarodnu istragu povodom incidenta.

"Ovo je bio šokantan čin preusmeravanja leta između dve članice Evropske unije sa namerom da se uhapsi novinar. To predstavlja drsku uvredu jednog režima usmeremnu ka međunarodnom miru i stabilnosti", izjavila je Psaki, a preneo Rojters.

Merkel: Biće dodatnih sankcija i zabrana letova za Minsk

Lideri Evropske unije razmatraće večeras dalje sankcije protiv Belorusije, kao što je dodavanje još osoba na "crnu listu" i zabrana preleta beloruskim avio-prevoznicima preko teritorije EU, najavila je nemačka kancelarka Angela Merkel po dolasku na samit u Briselu.

Ona je naglasila da beloruski opozicioni aktivista Roman Protaševič i njegova partnerka, koji su u nedelju uhapšeni nakon prinudnog sletanja aviona ''Rajanera'' u Minsk, moraju odmah da budu pušteni na slobodu.

Fon der Lajen: Tri milijarde evra za Minsk ostaju zamrznute

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je večeras da će sredstva za investicionu pomoć Belorusiji u vrednosti od tri milijarde evra ostati zamrznuta "sve dok ta zemlja ne postane demokratska".

"Vršićemo pritisak na beloruski režim dok konačno ne počne da poštuje slobodu medija, slobodu štampe i slobodu mišljenja", rekla je Fon der Lajen uoči samita lidera EU, prenosi Rojters.

Prema njenim rečima, jedno od pitanja na dnevnom redu biće i razmatranje uvođenja sankcija fizičkim licima koja su umešana u prinudno sletanje aviona ''Rajanera" u Minsku, kao i protiv organizacija iz sektora avijacije Belorusije.

Lideri EU zatražili niz sankcija protiv Belorusije

Lideri EU27 sa samita u Briselu snažno su večeras osudili prisilno spuštanje aviona ”Rajanera” na aerodrom u Minsku i privođenje dva putnika, beloruskog novinara Romana Protaševiča i Sofije Sapege.

U zaključcima Evropskog saveta, u koje je Tanjug imao uvid, lideri EU su pozvali na uvođenje niza sankcija protiv beloruskog režima i nacionalnih aviokompanija.

Poziva se na hitno puštanje na slobodu Protaševiča i Sapege i obezbeđivanje njihove slobode kretanja.

Traži se hitna istraga ovog incidenta ”bez presedana” od strane Mađunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo.

Lideri EU od Saveta ministara traže da usvoje dodatnu listu osoba i entiteta koji će biti podvrgnuti sankcijama, ali i da usvoje cilajne ekonomske sankcije protiv Belorusije.

Avio-prevoznici iz zemalja EU su pozvani da izbegavaju prelete preko Belorusije, a Savet EU je pozvan da usvoji mere kojima će se beloruskim avio-kompanijama zabraniti preletanje vazdušnog prostora i pristup aerodromima Evropske unije.

Večera lidera EU nastavljena je u Briselu debatom o strateškim odnosima EU i Rusije.

Kako su Rusi ušli u američku okupacionu zonu Sirije, pogledajte OVDE.

Izvor:Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA