Najnovije

MERKELOVA STAVILA TAČKU NA CELU PRIČU: "Nema podataka da je Rusija umešana u incident sa prinudnim sletenjem Rajanera!"

Potvrđenih podataka o ulozi Rusije u incidentu sa prinudnim sletanjem aviona "Rajanera" nema i zbog toga na samitu Evropski savet nije davao ocenu u vezi s tim, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Angela Merkel. (Foto: Jutjub)

- Nije bilo potvrđenih informacija o ulozi Rusije i zbog toga nismo davali nikakvu ocenu u vezi s tim. Ukoliko budem razgovarala sa ruskim predsednikom ta tema će biti deo agende ali ne treba da polazimo od pretpostavki. Poznato je da Rusija i Belorusija imaju tesne veze, ali nema potvrde o umešanosti u ovaj incident - rekla je ona.

Merkelova je dodala da je tokom samita pozvala na dijalog s Rusijom.

- Moguće je imati različita mišljenja, ali u isto vreme i razgovarati i susretati se. Ja to radim s ruskim predsednikom. Juče sam tokom diskusije o Rusiji takođe pozvala da tako radimo i kao EU u celini, jer naše evropske interese možemo bolje da prezentujemo u razgovoru s ruskim liderom nego što bi to uradio američki predsednik - kazala je.

Merkelova je ujedno i pozitivno ocenila najavu susreta ruskog i američkog predsednika.

Nemačka kancelarka se dotakla i pitanja gasovoda "Severni tok 2" rekavši da će sa Amerikom biti još razgovora na temu tog projekta.

- Podržali smo odluku o odustajanju od dela sankcija protiv gasovoda jer ja se u svakom slučaju protivim ekstrateritorijalnim sankcijama ma gde da se uvode. Već odavno u energetskom smislu ne zavisimo jednostrano od Rusije ali odnosi sa Rusijom u toj sferi su veoma jaki - zaključila je Merkelova.

Hoće li Srbija uvesti sankcije Belorusiji? Više o tome OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA