Najnovije

GRČKA OBJASNILA SVOJ POSTUPAK: Evo kako zamišljaju saradnju sa Prištinom

Atina će podići saradnju sa Prištinom do političkog nivoa, ali neće priznati kosovsku nezavisnost, ocenjuje dopisnik grčkog javnog servisa u Beogradu Nikos Pelpas, pozivajući se na diplomatske izvore u Atini.

Grčka (Foto: Pixabay)

"Prema informacijama koje imam iz Grčke, iz diplomatskih izvora, kosovska Kancelarija za ekonomske i trgovinske odnose u Atini preuzeće i neku političku ulogu. Radi se o tome da će moći da održavaju kontakte sa vladom do nivoa političkih direktora ministarstava. To ni u jednom slučaju ne znači da će Grčka priznati Kosovo, odnosno promeniti stav", rekao je Pelpas za Tanjug.

Dodaje da je podizanje nivoa saradnje sa tzv. Kosovom, pre svega u medijima, protumačeno pogrešno da će Grčka priznati Kosovo.

Smatra da se, pre svega, radi o potrebi da Grčka, kao balkanski faktor, održava kontakte sa svima, pa i sa Prištinom.

Na pitanje kako bi grčka javnost reagovala na eventualno priznanje tzv. Kosova, Pelpas smatra da neće biti potrebe za reakcijom.

"Ne verujem da će se desiti to priznanje. Grčka je zvanično rekla i informacije koje dobijamo iz Ministarstva spoljnih poslova kažu da će Grčka čekati ishod pregovora Beograda i Prištine koji se vode u okviru Evropske unije i posle preuzeti stav. Ali, u svakom slučaju, treba znati da status kvo radi protiv Srbije, jer će i druge zemlje koje nisu priznale Kosovo poput Slovačke ili Rumunije početi da razmišljaju o tome...", rekao je on.

Pelpas ne veruje da će se odnosi Beograda i Atine menjati, navodeći da oni i ne treba da se baziraju samo na pitanju Kosova i Metohije, jer se tu radi o istorijskom prijateljstvu.

"Naravno svaka zemlja gleda svoj interes, ali ne verujem da se sukobljavaju interesi Srbije i Grčke na Balkanu", zaključio je Pelpas.

Provelegios: Ništa od priznanja tzv. Kosova, grčka vlada bi pala

Grčka ne priznaje nezavisnost tzv. Kosova i nema indicija da će se to promeniti, smatra predsednik Građanske stranke Grka Srbije Vasilios Provelegios, koji je uveren da bi ''pala'' vlada u Atini koja bi priznala nezavisnost tzv. Kosova.

Ističe i da pritisci na Atinu da prizna kosovsku nezavisnost traju godinama, ali da im je Grčka uspešno odolevala i da nema razloga da tako ne ostane.

''Od priznanja nema ništa'', izričit je Provelegios povodom navoda o sve jačim pritiscima velikih sila na Grčku da priznaju nezavisnost tzv. Kosova.

Apeluje na donosioce odluka u Grčkoj da proaktivnije deluju u lobiranju za srpsko pitanje o KiM.

''Ako bi se, usled političkih pomeranja na svetskom nivou, eventualno desilo da Grčka prizna Kosovo, to bi bio podstrek i za ostale četiri članice EU da priznaju kosovsku nezavisnost'', kaže Provelegios za Tanjug

On je uveren da bi ''pala'' vlada u Atini koja bi priznala nezavisnost Kosova, a da bi grčki narod reagovao kao 1999. godine kada je NATO bombardovao SR Jugoslaviju.

''Ako je grčki narod bio ponosan i hrabar da za vreme bombardovanja iskaže svoje simpatije, ljubav i prijateljstvo prema Srbiji i da se cela Atina okupi na koncertu Mikisa Teodorakisa u znak podrške, ne vidim da bi sada postupio drugačije'', kaže Provelegios

Kaže da bi odluka Atine da prizna Kosovo negativno uticala na tradicionalne prijateljske odnose Srbije i Grčke, ali izražava sumnju da će se to dogoditi.

Dodaje da Atina i Priština razvijaju bilateralne odnose u ekonomiji usmerene ka otvaranju ekonomskih puteva u cilju slobodnije trgovine i protoka roba i ljudi navodeći da slično radi i Srbija.

Ističe da razvoj bilateralnih odnosa Atine i Prištine treba shvatiti ozbiljno i da Srbija zato treba da poveća diplomatske aktivnosti na svim nivoima u Grčkoj u kojoj, kako kaže, živi 30.000 Srba.

''Za pohvalu je to što je Grčka uspela da odoleva pritiscima velikih sila i ne prizna Kosovo, ali treba mnogo više raditi na promociji stavova Srbije u Grčkoj, naše prijateljstvo treba da negujemo i podignemo na još viši nivo i onemogući da se bilo kojim logističkim aktivnostima lobira za nezavisnost Kosova'', ističe Provelegios.

Na pitanje zašto se Grčka spominje kao ''novi ulog'' u rešavanju kosovskog pitanja, s obzirom da još četiri članice EU nisu priznale Kosovo, Provelegios kaže da je razlog u tome što su Srbija i Grčka dve pravoslavne zemlje čiji su narodi jako bliski.

''Grčka je prijateljska zemlja i uvek je uz Srbiju, kao što je i Srbija u prošlosti bila uz Grčku. Te odnose treba negovati kako bi Grčka ostala veliki saveznik i prijatelj Srbije'', navodi Provelegios.

Govoreći o pritiscima na Grčku, navodi da ta zemlja svoju politiku uglavnom temelji na politici SAD kao najvećem centru moći koji, kako kaže, ima interesne zone na globalnom nivou.

''Zbog stalne opasnosti i pretnji od Turske, dešavanja u Egejskom moru, Grčka mora da ima stabilnog saveznika'', ističe Provelegios.

O mogućem priznanju Kosova kao u slučaju Izraela pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA