Najnovije

ĆUTA: Srpskim selima i planinama odjekuju detonacije investitora, prave kamenolome!

"Srpskim selima i planinama odjekuju detonacije investitora kojima je država dala da u malinjacima, vinogradima i u šumama prave kamenolome. LJudi su naterani da se sele odatle. Ustanak, nema šta drugo", to je poruka, koju u izjavi za, šalje jedan od vođa pokreta Odbranimo reke stare planine Aleksandar Jovanović Ćuta. Oko 500 aktivista danas je otišlo da brani Rađevicu, kod Aleksandrovca - "mesto zločina" na kojem je pored vinograda podignut kamenolom.

Aleksandar Jovanović. (Foto: Jutjub)

„LJudima pucaju kuće, to je pravi napad. Protiv svih mogućih zakona investitorima su date dozvole da ljudima uništavaju prirodu u kojoj žive. Mi sada govorimo o kamenolomima. Taj ko je to dozvolio, a to su bivši ministar Antić i sadašnja ministarka Zorana Mihajlović, taj vrši zločin. Sa time mora da se stane“, izričit je Ćuta.

Najavljuje da će sledeća akcija biti na planini Babe, gde se, kako tvrdi Ćuta, isto pravi kamenolom i uništava priroda.

„Ovo je bombardovanje, kao da je ’41 godina, a ne 2021. godina. Odjednom dođe neko i počinje da minira prirodu. Imamo napad na ljude, na seljake i na njihovu imovinu. To će morati fizički da se brani, druge nema“, oštar je naš sagovornik.

Danas se na Rađevici za odbranu vinograda i šume od tamošnjeg kamenoloma, okupilo više stotina aktivista, koji su na tom „mestu zločina“ posadili borove.

„Opštinskoj vlasti i resornom Ministarstvu rudarstva i energetike dat je rok od 10 dana da tu lokaciju formalno i pravno izbrišu za sva vremena. Ako se to ne desi, biće novo okupljanje. Moramo da isteramo i tu mečku iz rupe“, poručuje Ćuta i najavljuje „ekološki zemljotres“ širom Srbije.

Današnje okupljanje u Rađevici organizovano je nakon što je premijerki Ani Brnabić istekao rok da do 1. maja odgovori na zahteve ekoloških aktivista koji su izneti na protestu „Ekološki ustanak“, koji je održan 10. aprila. Tada se u Beogradu ispred Skupštine Srbije okupilo oko 10.000 građana. T

Čuta podseća na sve zahteve koje je iznedrio veliki protest u Beogradu.

„Tražimo stavljanje van snage svih ugovora sklopljenih sa Rio Tintom i sličnim kompanijama. Ne zna se ni ko je dobio dozvole, ne zna se ni šta se buši. Pošto ministarka Zorana Mihajlović kaže da je kršen zakon prilikom izdavanja dozvola za izgradnju minihidroelektrana, tražimo momentalno zaustavljanje rada svih malih hidoelektrana i momentalno rušenje tamo gde je prekršen zakon. Tražimo i da se zaustave sve trovačnice vode, vazduha, zemlje i stanovništva. Zahetev je i raskid ugovora sa Koka-Kolom i svim kompanijama kojima su naša vodizvorišta data u zakup“, naveo je Ćuta i podsetio na sve glavne zahteve.

Nemački šef diplomatije o stvaranju non-pejpera! Više o tome OVDE.

Izvor: nova.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA