Najnovije

MAKRON JE BESAN: Traži objašnjenje od SAD, Vašington učinio neprihvatljivu stvar prema Merkelovoj!

Danska tajna služba pomogla je SAD u špijuniranju evropskih političara, uključujući nemačku kancelarku Angelu Merkel, od 2012. do 2014. godine, prenose danski mediji.

Emanuel Makron. (Foto: Jutjub)

Obavještajno-odbrambena služba (FE) sarađivala je sa Američkom agencijom za nacionalnu bezbednost (NSA) na prikupljanju informacija, navodi se u izveštaju danskog državnog radija DR (Danmarks Radio).

Obavještajni podaci prikupljeni su o drugim zvaničnicima iz Nemačke, Francuske, Švedske i Norveške, navodi se u izveštaju.

Slični navodi pojavili su se 2013. godine.

Zatim, tajne koje je objavio američki uzbunjivač Edvard Snouden sadržavale su i to da je NSA prisluškivala telefon nemačke kancelarke.

Kada su izneti ti navodi, Bela kuća nije direktno demantovala, ali je rekla da telefon gospođe Merkel u to vreme nije prisluškivan i neće biti u budućnosti.

U novom izveštaju koji je podeljen sa nekoliko evropskih novinskih agencija, NSA je navodno pristupila tekstualnim porukama i telefonskim razgovorima brojnih istaknutih pojedinaca prisluškivanjem danskih internet kablova u saradnji sa FE.

Ova operacija, za koju se u izveštaju navodi da je imala kodno ime "Operacija Dunhamer", omogućila je NSA da pribavi podatke koristeći telefonske brojeve političara kao parametre pretrage, navodi Radio.

Izveštaj prati istragu emitera koja uključuje intervjue sa devet izvora, za koje se navodi da su svi imali pristup poverljivim informacijama koje poseduje FE.

Zajedno sa Angelom Merkel, navodno su na meti bili i tadašnji nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer i opozicioni lider u to vreme Per Štajnbruk.

Danski ministar odbrane Trine Bramsen, koja je navodno ranije bila obaveštena o špijunaži, rekla je za DR da je "sistematsko prisluškivanje bliskih saveznika neprihvatljivo".

Ni FE ni NSA još nisu komentarisali najnovije izveštaje.

Američka vojska slučajno otkrila svetu tajne baze nuklearnog oružja! Više o tome OVDE.

Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA