Najnovije

UKRAJINA SE SPREMA ZA RAT? Svoje prestarele sovjetske lovce menjaju za ovo! Postoji i alternativa borbenim avionima! (VIDEO)

Ukrajina navodno planira da svoje prestarele sovjetske lovce zameni američkim F-16 ili F-15, kineskim J20 ili francuskim Rafalom. Postoji i alternativa nabavci novijih lovaca.

F-16. (Foto: pixabay. com)

Ukrajinsko vazduhoplovstvo nije nabavilo novi borbeni avion sa posadom od 1991. To je bilo godine kada se Sovjetski Savez raspao, ostavivši na ukrajinskom tlu stotine relativno modernih lovaca, bombardera, jurišnih aviona, transportera i helikoptera.

Kijev je brzo rasprodao mnoge avione koji su bili više potrebni, a ostatak je razrezao ili uskladištio. 2021. godine, od prvih ostataka Hladnog rata preostalo je 125 vazduhoplovnih letelica.

Nijedan avion i helikopter nije star manje od 30 godina. Mnogi su stariji od 40. Neki imaju 50 godina.

To je prilično staro - posebno s obzirom na to da tokom decenija Ukrajina nije značajno nadogradila većinu letelica. „Ono što imamo generalno je dovoljno za ispunjavanje naših trenutnih zadataka“, rekao je potpukovnik Jurij Gnat, portparol vazduhoplovstva, agenciji Kiev Post.

„Ali ne možete beskrajno popravljati i modernizovati avione“, dodao je Gnat. „Većina njih je sada starija od svojih pilota. NJihovi vazduhoplovni okviri približavaju se svojim operativnim ograničenjima, a njihov radni vek se sve teže produžava. “

Ukrajina je, poput Tajvana, jedna od samo nekoliko zemalja koje su uglavnom uvek pod ozbiljnom pretnjom invazije mnogo moćnijeg suseda. Kijevu je potreban neki način odbrane vazdušnog prostora i podrške kopnenih trupa odozgo.

Na stranu Gnatova uveravanja, diskutabilno je da li je vazduhoplovstvo trenutno doraslo poslu. Nije diskutabilno da će u roku od nekoliko godina trenutni inventar snaga spasti na nulu.

Dakle, šta sledi sledeće za jedno od najneophodnijih vazdušnih oružja na svetu? Stiven Blenk, saradnik iz Instituta za spoljnu politiku, ima ideju. Nije dobro.

Kijev bi trebalo da nabavi od Sjedinjenih Država polovne lovce F-15, radarske avione E-2 i tankere KC-135, zajedno sa pametnim oružjem i mrežnim sistemima, predložio je Blank.

Administracija predsednika DŽoa Bajdena mogla bi da finansira posao kao deo svog šireg napora da odvrati rusku agresiju. „Potreba za nadogradnjom ukrajinskog vazduhoplovstva pruža priliku Bajdenovoj administraciji da Moskvi nanese istinski bol“, napisao je Blank.

Ideja nije nova. Iako Sjedinjene Države imaju puno starih F-15 i drugih aviona na dugoročno skladištenje u Aerospace Maintenance and Regeneration Group u Arizoni i mogu da ih isporuče Ukrajini besplatno, cena nabave ne bi bila jedini trošak povezan sa ovom „novom“ opremom, objasnio je Tom Cuper, nezavisni vazduhoplovni stručnjak.

„Ponovno opremanje Ukrajine klasičnim vazduhoplovstvom zahtevalo bi ... potpunu obnovu lokalne infrastrukture za podršku, prekvalifikaciju celokupnog osoblja, rast potpuno nove generacije osoblja odozdo sve do novih komandanata - a zatim bile bi potrebne godine da se isporuče sve letelice “, rekao je Cuper.

„Tada bi još uvek trebalo da se dotični avion modernizuje savremenom tehnologijom, opremi modernim naoružanjem i sistemima veze, a zatim obuči njihova vazdušna i zemaljska posada.“

Potpuni prelazak sa snaga sovjetskog na američki stil mogao bi potrajati decenijama i koštati milijarde dolara. Ako bi čak i mali deo tih troškova pao na Kijev, to bi moglo srušiti budžet vazduhoplovstva, koji čak i nakon invazije Rusije na Krim 2014. godine iznosi samo 300 miliona dolara godišnje. To je petina od jednog procenta troška američkog vazduhoplovstva.

Sada zamislimo da bi ukrajinska vlada nekako mogla da priušti kupovinu 125 modernih ratnih aviona. Čak i najnoviji avioni i helikopteri ne bi dugo izdržali u ratu s Rusijom u punoj razmeri, koja trenutno drži oko 500 modernih ratnih aviona na brzoj udaračkoj udaljenosti od Ukrajine.

Još gore - ruski sistemi PVO velikog dometa mogli bi da gađaju ukrajinske avione dok polete. Za Ukrajinu, opremanje postojećih eskadrila novim avionima pojedinačno nije „niti ekonomsko, niti ima smisla“, rekao je Cuper.

Međutim, postoje i drugi načini pokrivanja kopnenih snaga i odbrane vazdušnog prostora. Zemaljska protivvazdušna odbrana mogla bi da zaštiti ukrajinsku teritoriju po nižoj ceni i bez rizika od aviona i pilota.

Za frontalne vazdušne operacije, bespilotne letelice i mitraljeska municija - u suštini, male krstareće rakete koje lete u lenjim krugovima dok ne otkriju cilj - mogle bi da zamene letelice sa posadom. Opet, bili bi jeftiniji i ne bi doveli u opasnost  posadu.

„Dodajte ovome jake sisteme za elektronsko ratovanje i stotine dodatnih letećih mamaca - možda nekih opremljenih vučenim mamcima koji drže neprijateljsku PVO zauzetu i odvlače ih ili zbunjuju - i to je sasvim dovoljno“, rekao je Cuper. „Kao što se dramatično pokazalo u Libiji, Siriji, a zatim i Azerbejdžanu u poslednje dve godine, Rusi jednostavno nemaju sredstava da se ozbiljno suprotstave takvoj pretnji.“

Za Ukrajinu zamena aviona sa ljudskom posadom robotima i raketama nije toliko radikalna kao što bi se moglo činiti. Kijev već zamenjuje svoju majušnu, zastarelu mornaricu obalskim odbrambenim sistemom koji kombinuje kopnene protivbrodske rakete sa slojevitom mrežom senzora.

Ne slučajno, Tajvan - koji je otprilike sličan geopolitički položaj kakav je Ukrajina - polako transformiše sopstveno vazduhoplovstvo i mornaricu na sličan način. Veliki brodovi i avioni sa posadom postaju sve manje važni. Dronovi i pametne rakete postaju sve više.

Teroristi uleteli u sela i kamp za raseljena lica, masakrirali najmanje 50 ljudi! Više o tome OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA