Najnovije

FIJASKO U AMERIČKOJ VOJSCI: Lansiranje interkontinentalne balističke rakete prekinuto (VIDEO)

Lansiranje nenaoružane interkontinentalne balističke rakete Minuteman III u vazduhoplovnoj bazi Vandenberg u Kaliforniji prekinuto je pre lansiranja. Ovo je u sredu, 5. maja, saopštila pres služba Komande za globalni udar američkog vazduhoplovstva.

Minuteman III (Foto: Jutjub)

„Razlog prekida lansiranja trenutno se istražuje i Komanda vazduhoplovnih snaga za globalni udar procenjuje mogućnost odlaganja lansiranja“, navodi se u saopštenju.

Takođe, američka vojska je izvestila da se vazduhoplovstvo pridržava strogih protokola prilikom izvođenja probnih lansiranja.

Program probnog rada trebao je da pomogne u proceni rakete Minuteman III i prikupljanju podataka neophodnih za održavanje sistema.

Ove rakete su ušle u službu američkog vazduhoplovstva 1970-ih i s vremena na vreme se modernizuju. Naročito se zamenjuju bojeve glave, sistemi za navođenje i upravljanje, motori, itd. Godišnje se izvrše do četiri lansiranja, osmišljena da potvrde borbenu spremnost ove interkontinentalne balisti;ke rakete.

Poslednji takav test održan je 23. februara.

Planiranje svakog testa traje od šest meseci do godinu dana, a „ova lansiranja nisu reakcija na bilo koji događaj koji se trenutno odvija u svetu“, rekli su u američkoj avijaciji.

Pentagon ima na raspolaganju 400 raketa Minuteman iii, od kojih svaka nosi po jednu nuklearnu bojevu glavu sa jačinom od 300 ili 335 kilotona. Nalaze se u rudnicima u Malmstromu (Montana), Frensis Vorenu (Vajoming) i Majnu (Severna Dakota). Još 50 raketa je u rezervi: mogu se staviti na raspolaganje, ako je potrebno.

Snimak krvavog sukoba Turaka i Kurda u Iraku možete pogledati OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA