Najnovije

NADZORNI ODBOR FEJSBUKA PODRŽAVA SUSPENDOVANJE TRAMPA SA PLATFORME: Nov udarac za bivšeg predsednika!

Fejsbuk može da nastavi da sprečava bivšeg predsednika Donalda Trampa od korišćenja platforme, rekao je u sredu nadzorni odbor. Prekretnica potvrđuje odluku kompanije da suspenduje Trampa u januaru nakon nereda u Kapitolu. Međutim, odbor je rekao da Fejsbuk mora da preispita odluka u roku od šest meseci. 

Donald Tramp. (Foto: Flickr)

"U roku od šest meseci od ove odluke, Fejsbuk mora da preispita proizvoljnu kaznu koju je izrekao 7. januara i odlučiti o odgovarajućoj kazni", odbor je napisao o njihovoj odluci. "Kazna mora da se zasniva na težini kršenja i perspektivi buduće štete. Takođe, ona mora biti u skaldu sa pravilima Fejsbuka za teška kršenja, koja zauzvrat moraju biti jasna, neophodna i proporcionalna." 

Odbor je takođe kritikovao Fejsbuk jer je suspendovanje učinio neodređenim. "Primenjujući nejasnu, standardnu kaznu, a zatim upućujući ovaj slučaj Odboru na rešavanje, Fejsbuk nastoji da izbegne odgvornost.", navodi se u odluci. 

Odlika se odnosi i na Instagram gde Tramp ima nalog. Donald Tramp ima skoro 60 miliona pratilaca širom Fejsbuka i Instagrama. 

Najava Nadzornog odbora - kvazisudskog tela koje je Fejsbuk stvorio radi provere svojih praksi modernizovanja sadržaja - glavni je udarac za Trampa. 

Tramp je suspendovan na neodređeno sa Fejsbuka i Instagrama 7. januara, dana nakon što su njegove pristalice upale u Kapitol u pokušaju a preokrenu izborne rezultate 2020. godine. Tviter i Jutjub su preuzeli slične korake, navodeći stalan rizik od nasilja i podstrekivanja. 

"Smatramo da su rizici dozvole predsedniku da i dalje koristi našu uslugu tokom ovog perioda jednostavno preveliki", napisao je tada izvršni direktor Fejsbuka, Mark Zakerberg. 

Kasnije tog meseca, Fejsbuk je zatražio od Nadzornog odbora odluku o tome da li treba dozvoliti da Trampovu suspenziju, rekavši da značaj stvari opravdava njegovu nezavisnu reviziju. 

Usred sve veće kontrole tehnoloških platformi širom sveta i rastućih pretnji vladinom regulativom, slučaj koji se odnosi na Trampov nalog je brzo postao mnogo više od stranice jednog korisnika.

Rasprave su predstavljale najveći izazov Odbora od njegovog pokretanja prošle jedeni. Civilni eksperti su rekli da će slučaj biti glavni test nezavisnosti Odbora od Fejsbuka i njegove efikasnosti u predviđenom poslu - delujući kao neka vrsta Vrhovnog suda za uklanjanje sadržaja koji će stvoriti obavezujuće presedane za Fejsbuk. 

Iako ga finansira Fejsbuk, Nadzorni odbor je dizajniran da radi autonomno od kompanije. Pregledom odluka o sadržaju Fejsbuka, Odbor privlači članove sa pravom glasa iz područja koja se kreću od međunarodnog prava i zakona o ljudskim pravima do novinarstva i zagovaranja digitalnih prava. Ali kritičari grupe tvrde da je to tek nešto više od smokvinog lista koji treba da pruži privid legitimiteta i odgovornosti. 

Odluka da se Trampu zabrani Fejsbuk, ako bude trajna, mogla bi imati velike implikacije, napisala je Evelin Douek, istraživačica onlajn govora. 

"Trenutno nema većeg pitanja u moderiranju sadržaja od toga dali Trampovo uklanjanje platforme predstavlja početak nove ere u načinu na koji kompanije kontrolišu svoje platforme ili će to biti puka aberacija", napisala je Douek u januaru. "Ono što jedna platforma radi može se pomešati po internetu, dok se druge platforme izvlače nakon prvih pokretača i padaju poput domina u zabrani istih naloga ili sadržaja. Iz svih ovih razloga, odluka odbora o Trampovom slučaju mogla bi uticati na više od jedne Fejsbuk stranice." 

Ukrajina iskopala 400 kilometara protivtenkovskog rova na granici sa Rusijom! Više o tome OVDE.

Izvor: Espreso

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA