Najnovije

PAO DOGOVOR ZAGREBA I PRIŠTINE: Hrvati će Arbanasima praviti vojsku!

Hrvatski ministar odbrane Mario Banožić, posle sastanka s kosovskim kolegom Armendom Mehajom, izjavio je da je Hrvatska spremna da pomogne Kosovu u transformaciji bezbednosnih snaga u regularnu vojsku.

Hrvatska vojska (foto: Jutjub)

„Ovo je bila prilika da naglasimo važnost transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga u regularnu vojsku. Hrvatska je spremna da podupre taj proces", rekao je Banožić novinarima i dodao da će ta saradnja dodatno povezati Hrvatsku i Kosovo u političkom, vojnom i ekonomskom smislu. On je precizirao da će uskoro hrvatsko i kosovsko ministarstvo odbrane uskoro potpisati novi memorandum o razumevanju.

Komentarišući ovu najavu iz Zagreba, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić nazvao je Hrvate i Albance „braćom po oružju“.

„Dugi niz godina i decenija postoji koalicija između hrvatskih i albanskih separatista iz bivše Jugoslavije. Oružje je nabavljeno preko tih kanala“, rekao je Dačić i dodao da su mnogi albanski političari i separatisti bili u hrvatskoj vojsci, posebno Agim Čeku.

„Nije to ništa novo. Oni jesu braća po oružju, u svakom ratu su to i bili, i u Prvom svetskom ratu i Drugom svetskom ratu. Bili su na suprotnoj strani od većine čovečanstva, ali im to nije mnogo uzeto za zlo. Nije im mnogo uzeto za zlo ni kad su ratovali protiv Amerike, Velike Britanije, Francuske...“, naglasio je Dačić.

Predsednik Skupštine Srbije je podsetio da su u Drugom svetskom ratu „albanski režim i hrvatski režim bili u službi nacističke Nemačke“, preneo je Tanjug.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da se o tome da li će neka zemlja poslati vojnike na Kosovo i koliko će tih vojnika biti u okviru Kfora odlučuje isključivo u skladu s Rezolucijom 1244, a ne dogovorom „braće po oružju“.

„Da li i koliko vojnika Hrvatska ili neka druga zemlja može da ima u okviru Kfora, odlučuje se u skladu sa principima određenim Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, a ne dogovorom „braće po oružju“, odgovorio je Vulin na pitanje Kosovo onlajna da prokomentariše najavu šefa hrvatske diplomatije i njegovu izjavu da se Hrvatska protivi bilo kakvoj promeni granica u istočnoj Evropi, prenosi Tanjug.

Vulin je dodao da ne sumnja „da bi Radman voleo da može da rasporedi okupacione snage na prostoru Srbije, ali za to će mu trebati mnogo više od onog što sa Kurtijem može da smisli“.

Da li su Apači padali kao muve 1999. godine, čitajteOVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA