Najnovije

AMERIKA ĆE SE BORITI DO POSLEDNJEG UKRAJINCA: Intervju sa predsednikom LNR

Ukrajinska politička elita nedavnu posetu šefa američkog Stejt departmenta Entonija Blinkena Kijevu smatra važnim korakom u razvoju bilateralnih odnosa, izrazom pune podrške trenutnom političkom kursu zemlje sa Zapada i novom etapom u rešavanju situacije u Donbasu.

Leonid Pasečnik (Foto: Sajt predsednika LNR)

O toma kakve posledice zapravo ima ova poseta prekookeanskog gosta, u intervjuu za LIC ispričao je predsednik LNR Leonid Pasečnik.

Leonide Ivanoviču, očekujete li da se nešto može promeniti u Donbasu posetom Blinkena Kijevu?

- I već se promenilo - povećao se broj granatiranja Republike, samo su poslednjih dana u našoj zemlji poginula dva vojnika. Verovatno je Zelenski u vezi s tim dobio odgovarajuću naredbu. Prema tome, ovde ne može biti reči o bilo kakvoj konstruktivnosti, posebno kada je reč o procesu rešavanja sukoba u Donbasu. Sve iste dežurne poruke o ruskoj agresiji i potrebi borbe protiv korupcije.

Odnosno, svi razgovori Amerikanaca o podršci teritorijalnom integritetu Ukrajine su laž?

- To je samo slogan, ništa više od deklarativnog, iza kojeg se krije jedina namera, da se održi vojna napetost u Donbasu, iza koje se jasno vidi direktni interes SAD. Nije slučajno što je Blinken, nakon sastanka sa Zelenskim, govorio samo o povećanju vojne pomoći. Na primer, nije bilo govora o vakcini i lekovima. Zdravlje Ukrajinaca definitivno ne zanimaju Sjedinjene Države. Jasno možemo da vidimo svu „brigu“ SAD za stanovnike i Donbasa i Ukrajine.

Ali broj Ukrajinaca nije neograničen, već ih je manje od 35 miliona ...

- SAD su spremne da se bore do poslednjeg Ukrajinca! U međuvremenu, prisiljeni smo da pojačamo mere karantina na prelazima preko kontaktne linije zbog vanrednog povećanja morbiditeta na susednoj teritoriji pod kontrolom Kijeva.

Ali to nije čak ni stvar, morate videti očigledno: Blinken i (zamenica američkog državnog sekretara Viktorija) Nuland su zahtevali da se Zelenski ne meša u formiranje unutrašnje strukture agenata u ukrajinskoj vladi zbog neupitne spoljne kontrole nad zemljom. Takođe su otvoreno zahtevali očuvanje svojih „nadglednika“ u glavnim državnim monopolima, poput kompanija „Naftogaz“, „Ukrzaliznica“, „Ukroboronprom“, itd ...

U takvoj situaciji Zelenski verovatno neće moći samostalno da donosi bilo kakve odluke?

- A on ih odavno nije donosio, oni to rade za njega, on ih samo potpisuje. Zelenski više nije u stanju da se sam izvuče iz uticaja SAD i situacija će se samo pogoršavati. NJegov uticaj na situaciju u Ukrajini već je zanemarljiv i sve će se više smanjivati, što je najtužnije, moraće da snosi odgovornost za pogoršanje situacije u zemlji.

Što se tiče izgleda za pridruživanje Ukrajine EU i NATO-u, da li su oni realni u doglednoj budućnosti?

- Niko u ovim organizacijama ne čeka Kijev, a zapravo su svojim ponašanjem (francuski predsednik Emmanuel) Makron i (nemačka kancelarka Angela) Merkel jasno rekli Zelenskom tokom nedavnog sastanka. Čak i ako Ukrajina iz svog ustava izbriše nedavni amandman o „težnji ka EU i NATO“, niko to jednostavno neće primetiti, jer niko neće prihvatiti Ukrajinu u EU i NATO ili je braniti. I Viktorija Nuland je direktno rekla poslanicima Rade o ovome. Stoga su svi pokušaji Kijeva u ovom pravcu apsolutno uzaludni.

Kako su LNR i DNR pripremile paradu Pobede, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA