Najnovije

RUSKA BAZA NA KOSMETU, A SRPSKA U REPUBLICI SRPSKOJ?! Odgovor na planove hrvatske vojske

Zbog mnogih krvavih sukoba u prošlosti, Zapadni Balkan ostaje jedan od najnapetijih regiona u Evropi. Uprkos relativnom miru, tema mogućeg rata periodično se ponovo pojavljuje na dnevnom redu i za to postoji mnogo razloga koji su zasnovani na etničkoj i verskoj osnovi. Pre svega, ovo se tiče teritorija poput Kosmeta, Bosne i Hercegovine i takozvane Preševske doline na jugu Srbije.

Ruska vojska (Foto: Ministarstvo odbrane Rusije)

Zvanični predstavnici Beograda govorili su o ovoj osetljivoj temi više puta. Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić nedavno je izneo svoje mišljenje. Prema njegovom mišljenju, nivo bezbednosti u regionu postaće mnogo veći ako Rusija stvori vojnu bazu na Kosovu i Metohiji, a Srbija u Republici Srpskoj.

On je komentarisao izjave Zagreba da će Hrvatska otvoriti vojnu bazu na Kosovu i Metohiji „radi veće bezbednosti“. Dačić je uveren da bi postupci Hrvata mogli poremetiti stabilnost i mir u regionu.

„Mislim da će se bezbednost u regionu povećati ako Srbija izgradi vojnu bazu u Republici Srpskoj. Ne razumem zašto Rusija ne otvara vojnu bazu na Kosovu i Metohiji, jer bi to sigurno imalo pozitivan efekat na bezbednost “, rekao je Dačić.

Izjave Hrvatske trebale bi da naiđu na oštriju osudu međunarodnih organizacija, naglasio je on. Predsedavajući parlamenta izrazio je nadu da će ova tema biti uvrštena u dnevni red sastanka Saveta bezbednosti UN.

„Najava da će Hrvatska izgraditi vojni kamp na Kosovu i Metohiji graniči se sa naučnom fantastikom. Hrvatska nije velika vojna sila i za to neće biti pravne mogućnosti ako se poštuje rezolucija 1244 “, rekao je Dačić.

Predsednik srpskog parlamenta je istakao da Zagreb nastavlja antisrpske aktivnosti u regionu i jača interakciju sa Albancima. Već dostiže tačku da je Hrvatska nedavno počela da naziva Albance „braćom po oružju“ u Prvom i Drugom svetskom ratu. Tada su istovremeno pucali ne samo na Srbe, već i na saveznike - Amerikance, Britance i Francuze.

„Zato me samo iznenađuje što u tim krugovima nema reakcije na takve izjave“, zaključio je Dačić.

Miroslav Mladenović, profesor Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu i bivši vojni ataše Srbije u Moskvi, komentarisao je reči Dačića posebno za rusku novinsku agenciju FAN.

Kosovo i Metohija je teritorija sa posebnim statusom, naglasio je on. Srbija ne priznaje samoproglašenu državu, ali se obavezala da će poštovati nadležnost međunarodnih institucija, sve dok se pitanje teritorijalnog integriteta ne reši u okviru međunarodnog prava. S tim u vezi, Srbija ne može objektivno da razmatra razmeštanje vojnih baza na ovoj teritoriji.

Takođe je citirao rezultate istraživanja koje je sproveo Istraživački centar Demostat:

„Istraživanje potvrđuje da srpski državljani, uglavnom, ne prihvataju nikakvo strano vojno prisustvo na svojoj teritoriji. Na pitanje: „Čije vojne baze mogu biti korisne Srbiji? većina ispitanika (53%) glasalo je za vojnu neutralnost; 20% - za ruske baze; 4% - za istovremeno raspoređivanje ruskih i američkih baza; 2% je podržalo ideju američkog prisustva; za 21% je bilo teško da daju odgovor. Istovremeno, niko od ispitanika nije izabrao NATO bazu “, rekao je profesor.

Ovaj stav, rekao je, potiče iz istorijskih i savremenih događaja u Srbiji. Kao što je poznato, Srbija se u vojno-političkom smislu nije pridružila nijednom bloku tokom podele sveta. Tu se razlikuje od ostalih „postsocijalističkih“ država, koje su gotovo odmah nakon raspada Varšavskog pakta jurnule u jedini postojeći vojno-politički savez. S druge strane, na osnovu rezolucije Narodne skupštine iz 2007. godine, Srbija je izabrala status vojne neutralnosti. Istina, ova situacija nije večna. Može se promeniti putem referenduma. Međutim, sudeći po predstavljenim i mnogim drugim studijama, građani Srbije podržavaju neutralan status.

„Zbog svog geostrateškog položaja, Srbija je čvrsto integrisana u sve peripetije svetske politike. Štaviše, u zavisnosti od specifičnih istorijskih uslova, ona postaje epicentar ozbiljnih geopolitičkih transformacija (balkanski ratovi ranog i kasnog 20. veka, Prvi svetski rat, moderna kriza).

Zauzimajući centralno mesto u spoju svetske politike, gde se svetske religije i kulture spajaju, nove nacije se mešaju i pojavljuju, Srbija kroz svoju istoriju pokušava da vodi viševektorsku politiku “, naglasio je Mladenović.

On je izrazio uverenje da je na Kosovu i Metohiji, radi zaštite ljudskih prava, srpskih manjina, veoma poželjno da se postavi ruska vojna baza.

„Činjenica je da međunarodne snage imaju jednostrani pristup i u osnovi podržavaju rukovodstvo Kosova. Naravno, bilo bi veoma važno stvoriti reprezentativniji sastav međunarodnih institucija, što je nezamislivo bez uloge Rusije. Ovo je važno, jer se sve ozbiljnije razgovara o stvaranju vojne baze „Kosovskih bezbednosnih snaga“ na granici, gde živi većina srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji “, objasnio je bivši diplomata.

Kosovo i Metohija su istorijski srpska teritorija, ali trenutno je, u skladu sa Rezolucijom UN 1244, pod privremenom upravom UN. Pored toga, SAD, kao i zemlje Bliskog istoka, sve su više uključene na strani Albanaca.

„To znači da Srbija, nažalost, ne može bitno da utiče na odluke koje se odnose na moguće učešće Rusije u ovoj oblasti. To je pitanje međunarodnih institucija, a unutar njih i same Rusije. Što se tiče rusko-srpske saradnje u oblasti bezbednosti, treba napomenuti da je poslednjih godina u ovoj oblasti postignut značajan napredak.

Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu, stvoren na osnovu međuvladinog sporazuma 2012. godine, aktivno se razvija, gde zapadni stručnjaci i novinari na svaki mogući način pokušavaju da razaznaju rusku vojnu bazu“, rekao je Mladenović.

U isto vreme, on je neprofitna organizacija sa desetak stalno zaposlenih, koja se bavi prevencijom vanrednih situacija i obučava specijaliste u ovim oblastima, kao i pružanjem pomoći žrtvama vanrednih situacija. Profesor Mladenović je naveo podatke da je od 2014. do 2018. godine Centar pomagao u obuci više od 500 stručnjaka spasilačke iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije.

U vezi sa jačanjem saveza Hrvatska-Kosovo, Miroslav Mladenović je primetio da je reč o tradicionalnom antisrpskom savezu koji samo „podgreva strasti“ i izaziva, ali u praksi ne može ništa učiniti.

„U tom smislu je indikativna izjava hrvatskog ministra spoljnih poslova o stvaranju vojne baze na Kosovu i Metohiji. Kao što je već naznačeno, ovo je problem koji lideri kosovskih Albanaca i hrvatsko rukovodstvo ne mogu rešiti bez podrške međunarodnih igrača. Teško da će takozvana međunarodna zajednica tako nešto dozvoliti, jer je to nesumnjiva provokacija“, naglasio je Mladenović.

Prema njegovom mišljenju, Zapad ne želi više konfrontacije u ovoj oblasti. NJegov glavni cilj je da opravda varvarsku agresiju koju je vodio na Srbiju. To znači da neće dozvoliti novu ponovnu procenu snaga.

„Hrvatska sama po sebi nije vojna sila koja sebi može priuštiti osnivanje baza u inostranstvu. Glavni subjekti međunarodnih odnosa, uključujući Rusiju i Kinu, moraće da kažu svoje mišljenje o ovom pitanju. Prema tome, ovo je pre svega pitanje provokacije, s obzirom na to da na zapadnom Balkanu postoji stalno rivalstvo za uticaj “, zaključio je Mladenović.

Novo terensko vozilo Vojske Srbije možete videti OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA