Najnovije

PET MITOVA O DRUGOM SVETSKOM RATU: Nije baš sve onako kao što se priča

Rob Sitino, profesor vojne istorije iz SAD, nabrojao je pet glavnih mitova o Drugom svetskom ratu, a citira ga Tajm.

Bitka na Okinavi (Foto: Pixabay)

Najveći mit, koji je Sitino razotkrivao veći deo svoje karijere, je da je 32. predsednik Sjedinjenih Država Frenklin Ruzvelt znao za predstojeći napad na Perl Harbor i da je dozvolio da se on dogodi, dozvolivši smrt 2,5 hiljade američkih vojnika. „Zapravo, ne postoje dokumenti koji bi sadržali bilo kakve naznake da je Ruzvelt unapred znao za Perl Harbor“, objasnio je naučnik.

Drugi mit je da je Ervin Romel bio najveći nemački general svih vremena. To je, prema Sitinu, potpuno pogrešno. Istoričar je rekao da Romel nije mogao da izbori niti jednu značajnu pobedu: dobro se snašao u pitanju prebacivanja snaga, ali nije bio snažan u upravljanju. „NJegov poslednji čin bili su pokušaji da odbije iskrcavanje zapadnih saveznika koji su se iskrcali u Normandiji 6. juna i pretrpeo je potpuni poraz“, rekao je Sitino.

Sledeći mit je da je jedini krivac za poraz Nemačke u Drugom svetskom ratu bio Adolf Hitler. Profesor je naglasio da je firer zaista započeo rat i holokaust, ali nije odgovoran za sve pogrešne odluke svoje vojske i „lude ofanzivne operacije“. „Vodeći nemački oficiri, generali, snose ogroman deo odgovornosti za izbijanje Drugog svetskog rata, za vođenje tog rata i za činjenicu da se rat nastavio čak i kada nisu imali ni jednu šansu za pobedu“, dodao je Sitino .

Takođe se veruje da bi Japan mogao dobiti rat ako bi mogao da bombarduje ne samo brodove, već i skladišta nafte u Perl Harboru. „Verujem da bi u najboljem slučaju moglo odložiti pobedu za nekoliko meseci. Japan nije želeo da osvoji Ameriku. Jednostavno ne vidim kako bi Japanci mogli da doplivaju do Kalifornije i započnu bitku na obali “, rekao je istoričar.

Peti mit je da je u Drugom svetskom ratu došlo do prekretnice. Sitino je pojasnio da postoji mnogo mišljenja o ovom pitanju. „Odnosno, ako je bilo toliko prekretnica u Drugom svetskom ratu, onda, sa moje tačke gledišta, njih uopšte nije bilo“, zaključio je on.

Parade Pobede u Donjecku i Lugansku pogledajte OVDE,

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA