Najnovije

AMERIČKI AMBASADOR ZVAO DODIKA: Srpski član Predsedništva BiH udario na Bajdena

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je u telefonskom razgovoru sa američkim ambasadorom u BiH Erikom Neslonom da Uredba Bele kuće koja se odnosi na Zapadni Balkan, nije ni demokratska, niti je u duhu poštovanja ljudskih prava i vladavine prava.

Milorad Dodik (Foto: Jutjub)

U telefonskom razgovoru koji je upriličen na inicijativu Nelsona, a koji je po nalogu američke administracije upoznao predsedavajućeg Predsedništva BiH o ovom dokumentu, Dodik je izneo stav da je pomenuta uredba još jedno od sredstava američke administracije za modeliranje odnosa u regionu i da će otežati dijalog bar kada je reč o BiH - saopšteno je iz Kabineta srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH.

- Dodik je ukazao da je mišljenja da su bošnjački političari u Uredbi videli sredstvo za disciplinovanje Srba, te da će u takvoj atmosferi biti teško osigurati normalan dijalog. Dodik je ambasadoru Nelsonu preneo da je poverenje Srba i RS u namere SAD u BiH poljuljano i da bi bilo dobro da se najpre poradi na rehabilitaciji američkog odnosa prema Srbima u celini.

U atmosferi povrenja, istakao je Dodik, biće lakše da se ostvari produktivan dijalog o važnim životnim temama u BiH, navode iz Kabineta.

Dalje navode da je Dodik još jednom prenio američkom ambasadoru da se Republika Srpska ne bavi secesijom, već je njeno opredeljenje da se bori za očuvanje svoje autonomije koja joj pripada po Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Predsednik SAD DŽozef Bajden potpisao je juče izvršno naređenje o dodatnim sankcijama protiv vlasti i pojedinaca koji ugrožavaju mir, bezbednost, stabilnost ili teritorijalni integritet bili kog područja ili države na Zapadnom Balkanu, saopštila je Bela kuća. Sankcije se odnose i na one koji su saučesnici u ovakvim postupcima ili su direktno ili indrektno umiješani u kršenja ljudskih prava na Zapadnom Balkanu.

Zabranjeni tekst Gorana Šarića pročitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA