Najnovije

BAJDEN ĆE UČINITI USTUPKE PUTINU: Šta sve može da se očpekuje od susreta?

Američki ambasador u Rusiji strahuje da bi DŽo Bajden, nakon sastanka sa Vladimirom Putinom, mogao da popusti Moskvi i ne dobije ništa zauzvrat, prenosi CNN.

Bajden i Putin (Foto: RIA Novosti)

Kako je TV kanal saznao, krajem maja Odbor za spoljne odnose Senata održao je sastanak na kojem je, prema izvorima, američki ambasador DŽon Salivan izrazio bojazan da administracija američkog predsednika DŽoa Bajdena rizikuje da ponovi greške svojih prethodnika. Da bi se to izbeglo, smatra diplomata, neophodno je biti oštriji prema ruskoj strani.

Jedan od izvora rekao je da je Salivan u svom govoru skrenuo pažnju na to da sankcije ni na koji način nisu uticale na spoljnu politiku Rusije i ne treba očekivati nikakve promene. Pokušaji Vašingtona da restriktivnim merama „ispravi“ postupke ruskog predsednika nisu uspeli.

Prvi lični susret Bajdena i Putina biće održan sledeće nedelje. Izvori iz Bele kuće kažu da je posebno žestoka rasprava u Stejt departmentu o tome kako pravilno komunicirati sa ruskim liderom.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs ne deli Salivanovu zabrinutost. Prema njegovim rečima, SAD komuniciraju „sa Rusijom na takav način da promovišu američke interese“ i realno procenjuju odnose dve zemlje.

Očigledno je Salivanov govor ostavio utisak na neke senatore. Konkretno, republikanac Mit Romni rekao je kasnije da SAD „moraju da pokažu mnogo više čvrstoće“ u pregovorima sa ruskom stranom.

Neke demokrate su uverene da će Bajden uspeti da se uspešno sastane sa svojim ruskim kolegom.

„Uopšte me ne brine činjenica da će naš predsednik ispasti budala ili biti prevaren. <…> Ostario je radeći dugo vremena. Ali neiskusni lider imao bi vrlo teško vreme “, rekao je demokratski senator Brajan Štac za CNN.

Politički stručnjaci ističu da će Bajden na pregovorima morati vešto da „manevriše“, pošto je, s jedne strane, njegova administracija otvoreno naglasila da ne namerava da „resetuje“ odnose sa Moskvom. S druge strane, Bela kuća želi da uspostavi dijalog sa Kremljem kako bi izbegla nepotrebne nesporazume i dalje eskalirala konfrontaciju.

Sastanak dvojice lidera održaće se tokom junskog samita u Ženevi. Ranije je Salivan rekao da će se Bajden dotaći teme Sirije tokom razgovora sa ruskim kolegom. Konkretno, tema će biti isporuka humanitarne pomoći Siriji.

O novom Bajdenovom planu pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA