Najnovije

GALIJAŠEVIĆ: Srbija može o Kosovu da pregovara još 100 godina, danas ne mora ništa!

Ne treba kukati! Nekada mi se gadi kad čujem kukanje: “Jao, nastradali smo… sad ćemo morati ovo…”. Ma ne morate ništa! Srbija danas ne mora ništa!, smatra DŽevad Galijašević, politički analitičar i stručnjak za bezbednost i terorizam.

DŽevad Galijašević. (Foto: Jutjub)

Setite se – nije Turska došla na Kosovo da bi upravljala Kosovom nego da bi osvojila Srbiju. I, to je uradila sa zakašnjenjem od 50-60 godina posle osvajanja Kosova. Setite se da je 400 godina trajala okupacija tog Kosova, pre nego što su Srbi ustali sa idejom oslobađanja Kosova, navodi DŽevad Galijašević za portal Iskra.

Čitav 19. vek i 12 godina u 20. veku, Srbi se se borili da vrate Kosovo! Zamislite 112 godina ratovanja – Buna na dahije, Prvi i Drugi ustanak, razna pomeranja granica i političkih i teritorijalnih koje su činile razne vlade. I? Kosovo je vraćeno!

Posle Prvog svetskog rata! Zamislite stradanje koje je srpski narod podneo u tom ratu, vratio Kosovo i zadržao ga narednih 80 godina. A ovi su se vladari – delimično u monarhiji, a posebno u Titovoj Jugoslaviji – poigravali njegovim statusom, ugađali separatistima na Kosovu i albanskom faktoru.

Status Kosova je jasan – to je okupirana zemlja

Posle 80 godina povratka Kosova matici – o čemu svedoči sva istorija pod zemljom i nad zemljom – NATO je došao i okupirao Kosovo i ucenio Srbiju da će nastaviti da je razara ako ne da Kosovo.

Dva i po meseca brutalnog razaranja Srbije je bila ucena koja je dovela do Rezolucije 1244. Šta piše u njoj? Da će se Albancima morati garantovati široka autonomija i značajna samouprava. Kaže se da će države garantovati očuvanje teritorijalnog integriteta SRJ. Govori se o povratku vojske.

Status Kosova je jasan – to je okupirana zemlja. Okupirana, da bi cela Srbija bila okupirana, a ne samo da bi tu bio Bondstil, trgovalo se narkoticima i da bi DEA to kontrolisala. Cilj je da se ceo srpski svet stavi pod efektivan nadzor povremenim kažnjavanjem Srba na jednom, pa drugom i trećem delu i državi.

Srbija može i mora da izvuče pouku iz istorije svojih predaka. Srbija mora naučiti da su preci ratovali sto godina da ga vrate, 500 godina čekali i borili se protiv Osmanskog carstva – pa su ga vratili. Srbija pregovara 22 godine – pa može pregovarati još sto godina.

Ujedinjenje Albanije i Kosova – pretnja praznom puškom

Glavni problem je način na koji se ucenjuje Srbija. A to je: ujedinićemo Kosovo sa Albanijom. Ta pretnja je pucanje iz prazne puške.

Kosovo je odvojeno od Albanije jer se oni boje uticaja radikalnog muslimanskog faktora sa Kosova na prilično plemenski složeno albansko društvo koje nije dovoljno radikalizovano. I vidimo razlike između vlada u Tirani i u Prištini – šta govore i kako formulišu svoje interese.

Ne želi Albanija takvo ujedinjenje i ne želi da joj Kosovo remeti odnose u zemlji, u kojoj ima značajan broj pravoslavnih i katoličkih Albanaca i pripadnika drugih etničkih zajednica.

Šta Srbija treba da radi u ovim pregovorima?

Srbija mora ići putem odbrane Kosova. Kosovo je okupirana zemlja i nikada ne možete prihvatiti tu okupaciju i poništiti rezultate teške agresije iz 1999.

Prošle su 22 godine, Srbija treba da pregovara. Lepo je pokazivati Zapadu da postoji crvena linija, a to je teritorijalna celovitost i da je neukusno govoriti o tome. U takvim razgovorima se moraju ponavljati stavovi, zaključuje Galijašević.

Ko su glavni igrači „duboke crkve“ u SPC? Više o tome OVDE.

Izvor: Iskra

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA