Najnovije

PUTIN JE MNOGO TRUDA ULOŽIO: Moćni "Merkur" je nešto sasvim novo, vodiće rusku flotu, biće spreman za svaki sukob (VIDEO)

Najnovija ruska korveta 20386 "Merkur" biće prvo rusko plovilo u potpunosti "stelt", rekla su za "RIA Novosti" dva izvora u brodogradilištu.

Putin (Foto: RIA)

Ranije su ruski brodovi koristili određene elemente "stelt" tehnologija, uključujući radio-apsorbujući premaz, ali koncept neupadljivog broda još uvek nije sproveden u potpunosti. Trup pomorske korvete "Merkur" nazvan projektom 20386 već je izgrađen i očekuje se da će brod biti dat mornarici sledeće godine.

Pored premaza u okviru koncepta "stelt", nadgradnja korvete imaće poseban oblik: na njima će se minimizirati broj izbočenih elemenata i proreza, a koristiće se razni kompozitni materijali i posebne boje.

Ratni brod će biti naoružan krstarećim raketama, protivavionskim raketama i artiljerijom, biće sposoban da traži i uništava podmornice, saopštila je RIA. Drugi izvor je potvrdio ove informacije, napominjući da planiraju da se sprovedu posebna ispitivanja efikasnosti "stelt" tehnologije "Merkura". Prema sagovornicima agencije, trup korvete je u potpunosti završen, a sada se radi na brodskim nadgradnjama.

Projektna korveta 20386 "Merkur" brod je nove generacije zasnovan na projektu 20385, u kome će biti primenjen modularni princip naoružanja i mogućnost baziranja bespilotnih letelica. Porinut je 28. oktobra 2016. godine pod nazivom "Odvažni". Prelazak u flotu zakazan je za 2022. godinu.

Plovilo će moći da gađa neprijateljske površinske brodove krstarećim raketama, da traži i uništava podmornice, pruža protivvazdušnu odbranu protivvazdušnim raketnim sistemom i pruža artiljerijsku podršku tokom sletanja.

Rusija je poslednjih godina mnogo uložila u svoju mornaricu, što je deo napora predsednika Vladimira Putina da preoblikuje vojsku koju su zakomplikovale zapadne sankcije.

Korveta projekta 20386 zasnovana je na klasama Stereguščij i Gremjaščij, nova klasa će biti veća i očigledno će sadržati poslednji dizajn. U planu je izgradnja serije od najmanje deset takvih korveta.

Vodeći brod ove klase porinut je 28. oktobra 2016. godine, a očekuje se da uđe u upotrebu nakon 2020. U februaru 2019. tehnička spremnost broda dostigla je 12 odsto 9. aprila 2019. godine. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu najavio je da će brod dobiti ime "Merkurij" (Merkur).

Šešelj otkrio šta uradili generalu Mladiću pre izricanja presude! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: RIA Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA