Najnovije

STVORIO OD SIRIJE MOĆNU ZEMLJU, A NIJE BAŠAR: Suprotstavio se Americi i pobedio imperijalizam

Danas se navršava 21 godina od kako je Hafez al Asad preminuo nakon tri decenije vladavine Sirijom i uspostavljanja jake regionalne države, što je predstavljalo geopolitički izazov i za SAD i za Izrael.

Sirija (Foto: Pixabay)

Da bi primorali Hafeza al Asada na kompromis, SAD i njihovi regionalni saveznici naoružali su i podržali zabranjeno Muslimansko bratstvo između 1979. i 1982. Međutim, Sirijska vojska je okončala oružanu pobunu 1982. i al Asad je učvrstio stubove svoje vladavine koje su karakterisali stabilnost, antiimperijalizam i podržavanje otpora u Palestini i Libanu.

Sirijci se Hafeza al Asada sećaju s poštovanjem, jer je on izgradio jake državne institucije i izazvao američku hegemoniju u regionu.

Kasnije britanski novinar, autor i istoričar Patrik Sil rekao je o politici Hafeza al Asada u Libanu tokom tamošnjeg građanskog rata: „Mala zemlja poput Sirije ustaće protiv moćnih SAD-a i reći će: Ne, nećete pobediti. Ovo je Al Asadovo istorijsko nasleđe. On je bio jedini arapski lider koji je odbio da kleči pred Vašingtonom i Izraelom, i odbio je da prihvati njihove diktate“.

Kako Rusi obučavaju sirijsku vojsku, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA