Najnovije

KOMPLETIRANA ESKADRILA ''MIGOVA 29'' VOJSKE SRBIJE: Glasno se čula himna Belorusije u Batajnici (VIDEO)

Preuzimanjem četiri aviona ovog tipa dobijenih od Belorusije naše vazduhoplovstvo sada ima 14 ovih letelica. – Uz modernizaciju ovi vazduhoplovi će se koristiti do sredine naredne decenije.

MiG-29 (Foto: Jutjub)

Na stajanci vojnog aerodroma „Pukovnik pilot Milenko Pavlović” održana je još jedna svečanost posvećena – avionima. Pre nekoliko nedelja prigodnom ceremonijom obeležen je završetak upotrebe „migova 21”, a u četvrtak su predstavljeni „migovi 29” dobijeni od Belorusije, koji će ojačati domaću lovačku avijaciju.

Četiri aviona ovog tipa nalazila su se na stajanci, a ispred njih su bile zastave Srbije i Belorusije. Naspram pripadnika našeg Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, na čelu s pomoćnikom ministra odbrane Nenadom Miloradovićem i zamenikom načelnika Generalštaba general-potpukovnikom Petrom Cvetkovićem, stajali su predstavnici ambasade Belorusije koje je predvodio ambasador Valerij Briljov, a prisutan je bio i Igor Mihajlovič Domidenko, prvi zamenik predsednika Državnog vojnoindustrijskog komiteta Belorusije.

Intonirane su himne dve zemlje, održani su prigodni govori. Kako je saopšteno, ovi nekadašnji beloruski „migovi 29” primljeni su u Vojsku Srbije nakon remonta i modernizacije izvršenog u Vazduhoplovnom zavodu „Baranoviči” u istoimenom gradu u Belorusiji.

Ovim je kompletirana eskadrila lovačke avijacije iz sastava 204. vazduhoplovne brigade koja sada ima 14 „migova 29”. Nekadašnja SFRJ imala je 16 aviona ovog tipa i takođe su bili stacionirani na aerodromu u Batajnici. Većina tih letelica uništena je tokom NATO agresije, jedan je naknadno izgubljen u udesu pa su Srbiji preostala svega četiri aviona ovog tipa. U to vreme oslonac lovačke avijacije i dalje su bili provereni, ali zastareli „migovi 21”.

Ključni trenutak je bila odluka Rusije da Srbiji pokloni šest aviona tipa „mig 29” koji su i isporučeni 2017. godine pa je Srbija tada imala deset aviona tog tipa. Belorusija je kasnije poklonila pomenuta četiri aviona. Ova zemlja time je još jednom, sada na najvidljiviji način, pokazala naklonost Srbiji.

Svi „migovi 29” kojima raspolaže Vojska Srbije biće modernizovani, opremljeni novom elektronikom i savremenim naoružanjem i opremom, pre svega raketama. Iako je izvorno reč o lovačkim avionima namenjenim zaštiti vazdušnog prostora, oni će biti osposobljeni i za napade na ciljeve na zemlji, odnosno biće višenamenski borbeni avioni. Ta modernizacija učiniće ih perspektivnim i u narednim godinama pa se očekuje da će ih Vojska Srbije koristiti i sredinom naredne decenije.

I većina ostalih susednih država opredelila se za nabavku aviona takve namene. Hrvatska kupuje francuske „rafale”, jedne od najmodernijih aviona današnjice, ali će ih koristiti tek od 2024. godine. Mađarska ima švedske „gripene”, Rumunija je kupila F-16 a Bugarska tek nabavlja avione tog tipa. Severna Makedonija, Albanija i Crna Gora (kao i Slovenija) prepustile su NATO-u da čuva njihovo nebo dok BiH nema lovačku avijaciju, niti sporazum s nekom drugom stranom o zaštiti svog vazdušnog prostora.

Što se tiče „migova 29”, oni se danas u Rusiji koriste u manjoj meri, ali ih upotrebljavaju mnoge zemlje širom sveta pa i članice NATO-a kao što su Poljska, Slovačka i Bugarska. Dok neke zemlje tek planiraju ili sprovode modernizaciju lovačke avijacije, Srbija je to pitanje rešila, može se reći otkako je preuzela „migove 29” dobijene od Rusije.

Srednjoročno gledano, ako bude političke volje poput današnje kada je reč o opremanju vojske, i finansijskih mogućnosti, u narednim godinama može se očekivati i početak analize nabavke aviona koji će, kada dođe vreme, zameniti „migove 29”. I taj trenutak svakako će biti vredan prigodne ceremonije koje postaju lepa tradicija vojnog vazduhoplovstva.

Šta Pentagon namerava sa Vojskom Srbije, saznajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA