Najnovije

PENTAGON PLANIRA DA INVESTIRA U SRBIJU: ''Zbog ruskog i kineskog oružja Srbija je manje kompatibilna''

Zamenica pomoćnika američkog sekretara za odbranu, zadužena za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju Lora Kuper izjavila je danas da SAD žele da prošire vojnu saradnju sa Srbijom i da investiraju u kapacitete Srbije za učešće u mirovnim operacijama.

Pentagon (Foto: Pixabay)

Podsetivši da SAD učestvuju u međunarodnoj vojnoj vežbi "Platinasti vuk 21" na jugu Srbije, Palmer je istakla da Vašington ima "viziju budućnosti u kojoj američka i srpska vojska učestvuju jedna pored druge u operacijama širom sveta".

Ona je u razgovoru za "Glas Amerike" ocenila da je saradnja Srbije i Pentagona porasla proteklih godina, posebno u oblasti borbe protiv terorizma.

"Mislim da imamo zajedničke interese u domenu nacionalne bezbednosti, koji je globalne prirode. Mnogo toga možemo da naučimo jedni od drugih i mislim da obe strane to prepoznaju. Postoji zajednička svest o tome šta treba da naučimo i kako možemo da sarađujemo", ističe Kuper.

Podsetila je da su dve zemlje imale više zajedničkih antiterorističkih vežbi koje su, prema njenoj oceni, bile korisne za obe strane, kao i da SAD ulažu u specifične mirovne kapacitete i vojnu inženjeriju da bi podržale Srbiju.

Smatra da je najbolji primer saradnje program državnog partnerstva Srbije sa američkom saveznom državom Ohajo, koji traje 15 godina.

Kaže da za Pentagon nema "crvenih linija" što se tiče vojne saradnje Srbije sa drugim zemljama, ali da je uvoz vojne opreme iz Rusije i Kine čini manje kompatibilnom za partnerstvo sa SAD.

"Ne tražimo od Srbije da bira i ne povlačimo 'crvene linije' u pogledu toga kako Srbija funkcioniše u vojnoj saradnji, ali bismo voleli da Srbija nema zablude o tome kakav je partner Rusija. Želimo da Srbija poveća partnerstvo sa SAD i to je fokus naših odnosa", zaključila je Kuper.

A šta Amerika planira za Ukrajinu, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA