Najnovije

ULTIMATUM TURSKOJ: Odmah napustite Irak, oborićemo vam avione! (VIDEO)

Irački ultimatum Turskoj glasi: "Srušićemo vam F-16. Odmah napustite Irak". Važnu informaciju pružio je ruski medij Aviapro, jer navodi u članku da je irački predsednik zatražio od Turske da odmah zaustavi tursku vojnu operaciju u toj zemlji.

Turski avioni. (Foto: Flickr)

- Nakon što je Turska samovoljno pokrenula vojnu operaciju protiv Kurda na iračkom tlu, predsednik zemlje reagovao je prilično oštro na Erdoganove akcije i iračko Ministarstvo odbrane zapretilo je da će koristiti "Pancir-S" protiv turskih lovaca F-16 i protiv "Bajraktara ​​TB2".

Šta je prethodilo?

Pre samo 24 sata, najmanje tri osobe koje žive u izbegličkom kampu ubijene su na severu Iraka tokom turskog vazdušnog napada, rekao je Rasad Kelali, član stranke Patriotska unija Kurdistana. Operacija, u kampu u kojem su smeštene hiljade kurdskih izbeglica iz Turske, usledila je tri dana nakon što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio Irak da će Ankara "očistiti" kamp. Turska vlada tvrdi da se kurdski borci tamo kriju.

Irački službenik za bezbednost, govoreći pod uslovom da ostane anoniman, potvrdio je medijima da je u vazdušnom napadu ubijeno i ranjeno više ljudi, ne dajući tačan broj žrtava.

Kurdski udari protiv Turaka

Pre nekoliko dana, Kurdi su podelili video napada koji se dogodio između 1. i 3. juna protiv turskih osvajača u oblasti Afrin. Ukupno je ubijeno 12 turskih vojnika i dvojica terorista plaćenika, a sedmoro ih je ranjeno.

U proteklih godinu dana, turske snage pojačale su napade na baze Radničke partije Kurdistana (PKK) u severnom Iraku, uglavnom u pojasu od 30 kilometara dubine unutar Iraka.

U četvrtak je Erdogan rekao da je Mahmur, kamp 180 km južno od turske granice u kojem se već više od decenije nalazi na hiljade izbjeglica, "mrestilište" boraca i da ga se moraju rešiti. Kamp je postavljen 1990-ih, kada je hiljade Kurda iz Turske prešlo granicu, akciju za koju Ankara tvrdi da je namerno izazvala PKK.

Ko god se zameri Bilu i Hilari misteriozno umire, spisak sve duži! Više o tome OVDE.

Izvor: Avia.pro

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA