Najnovije

"IMAĆEMO JOŠ GORE ODNOSE SA RUSIJOM" Dok Putin i Bajden razgovaraju, EU bi da diže još veće sankcije Rusima!

Dok su američki predsednik DŽo Bajden i ruski predsednik Vladimir Putin u Ženevi razgovarali o trenutnim odnosima i problemima između dve sile, vodeći diplomata Evropske unije Žozep Borelj govorio je o trenutnim odnosima Ruske Federacije i EU.

Žozep Borelj. (Foto: europa.rs)

Kako je naveo Borelj, uprkos razgovorima predsednika dve najveće sile, Evropska unija bi se trebala pripremiti za daljnji pad odnosa između bloka i Ruske Federacije.

- Verujemo da je partnerstvo koje nam omogućava da ostvarimo puni potencijal bliske saradnje s Rusijom i dalje daleko od realnog. Evropska unija zbog toga mora biti spremna za daljnji pad odnosa s Rusijom. To je trenutno najizglednija opcija - rekao je Borelj.

Iako je Brisel do sada nekoliko puta pozivao Zapad na pooštravanje sankcija usmerenih prema Rusiji i Vladimiru Putinu, Borelj je rekao kako se nada da će izbjeći restriktivnije mere jer će to biti znak kontinuirano loših odnosa.

- Dajemo sve od sebe kako bismo to izbegli. Istovremeno, pokazujemo volju za angažman i delovanje kada je to potrebno - ističe Borelj.

Osim toga, Borelj je istakao kako je Evropska unija do sada "prilično nerado" koristila ekonomske sankcije kao sredstvo "borbe" protiv Rusije. Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku je naveo kako su ovakve sankcije Evropske unije najviše uticale na obične ljude koji nisu odgovorni za postupke ruskih zvaničnika.

Na kraju, Borelj je naglasio kako Rusija do sada nije pokazala želju da pregovara i sarađuje s Evropskom unijom, već s pojedinim državama unutar bloka.

- Direktno mi je rečeno da Rusija nije zainteresovana za saradnju s EU te da oni radije biraju saradnju i partnerstvo s nekim državama članicama - ističe Borelj.

Čelnici Evropske unije pokrenuće veliku raspravu o Rusiji na samitu u Briselu, koji bi se trebao održati sledeće sedmice. Iako se 27 zemalja načelno dogovorilo o uvođenju novih sankcija, Poljska i baltičke države smatraju kako sankcije moraju biti oštrije, dok sa druge strane Francuska i Italija imaju nešto drugačiji pogled na odnose s Rusijom te se zalažu za "otopljavanje" odnosa.

Sramna objava Istorijskog arhiva Beograda o despotu Stefanu izazvala oštre reakcije! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA