Najnovije

NADA: Osuđujemo odluku crnogorskog parlamenta o Srebrenici!

Koalicija NADA, koju čine POKS, DSS i devetnaest udruženja građana održala je konferenciju za štampu povodom opasnosti da će nacrt zakona o istopolnim zajednicama ipak biti upućen u Skupštinu.

NADA. (Foto: Pravda)

Na početku konferencije prisutnima se obratio potpredsednik DSS, Predrag Marsenić i svoje izlaganje je započeo osvrtom na jučerašnja dešavanja u Crnogorskom paralmentu:

- Usvajanje Rezolucije o nepostojećem genocidu u crnogorskoj Skupštini je sramota za Crnu Goru. Očekivalo se da će nova vlast u Crnoj Gori napraviti otklon od Đukanovićeve antisrpske politike. ali ovim potezom Krivokapića je pokazan kontinuitet. Potpuno je neprihvatljivo da se ističe da je u Srebrenici bio genocid, jer je to propagandna laž koja se koristi protiv interesa srpskog naroda, rekao je Marsenić. Na njegovo izlaganje se nadovezao, član predsedništva POKS-a, Dušan Radosavljević, ističući da je jevrejski naučnik i stručnjak za istraživanje genocida Gideon Grajf nedavno dokazao da genocida u Srbrenici definitivno nije bilo.

- Posle dve godine temeljnog istraživanja, najveći živi ekspert za genocid, Gideon Grajf, istražio je sve što se moglo istražiti u te dve godine na prostoru Srebrenice i okolnih mesta.  U timu sa njim je bilo deset najboljih stručnjaka za tu oblast i izveštaj je napisan na 1.200 stranica sa zaključkom da nema ni govora o genocidu, rekao je Radosavljević dodavši da u istom izveštaju piše i da je bilo zločina ali sa obe strane. Da su Srbi prvo bili žrtve, a potom agresori, da su se srpski rezervisti kojima su ubijeni članovi porodice kasnije svetili. – rekao je Radosavljević.

- Naizmenično su se smenjivali žrtve i agresori uz puno osvete jednih i drugih, rekao je Grajf a u istom izveštaju stoji i da je u tim zločinima stradalo oko 3.700 muslimana i  preko dve hiljade Srba iz Srebranice i okolnih sela, rekao je Radosavljević. On je podsetio i da deo muslimaskih žrtava potiče iz međusobnih obračuna gde su jedni muslimani ubijali druge. Radosavljević je podsetio i da je Grajf tražio da se zabrani upotreba reči "genocid" za sve navedeno jer se tako bukvalno omalovažava pravi genocid koji se desio u drugom svetskom ratu nad Jevrejskim narodom.

Nakon Radosavljevićevog izlaganja novinarima se po pitanju Nacrta zakona o istopolnim brakovima obratio potpredsednik DSS, Predrag Marsenić koji je izjavio:

“Koalicija NADA se zalaže za tradicionalnu porodicu i protiv je usvajanja ovog zakona zato što je on suštinski protivustavan. Sa tim stavom se slaže i predsednik Srbije koji je izjavio da zakon neće potpisati i da će, ukoliko ga skupština izglasa, biti vraćen na ponovno razmatranje. Mi iskreno verujemo da LGBT populacija ima određene probleme u društvu, poput nasleđivanja imovine, zdravstvenih prava, poseta bolnicama i slično i smatramo da ti problemi treba da budu rešeni, jer su u pitanju naši građani, kroz izmene i dopune tj. poboljšanja postojećih zakona. Mi smo zbog promašene ideje da će Srbija jednom postati deo Evropske Unije, promenili toliko zakona pa je potpuno logično da možemo da izmenimo i one koji predstavljaju problem za ostvarivanje pomenitih  prava LGBT zajednice. Sve naravno treba da bude urađeno u skladu sa Ustavom Srbije. Ono što je takođe važno da se objasni je da Srbija nije homofobno društvo i da nikad to nije bila. Postoje pojedinci koji jesu takvi i njih ima u svakom društvu ali naše društvo je uvek bilo puno razumevanja za manjinske zajednice. Ako uzmete u obzir da je premijerka pripadnica LGBT populacije, da je to takođe još nekoliko ministara, da u društvu postoji razumevanje za probleme i želja da se oni, u skladu sa Ustavom Srbije, reše, jasno je da takvo društvo ne može biti nazivano homofobnim.” – rekao je on.

“Još jedan zakon koji je sporan je i zakon o rodnoj ravnopravnosti. Taj zakon je praktično uveo verbalni delikt jer propisuje određene jezičke forme, potpuno neprimerene našem jeziku, koje su ljudi obavezni da koriste. Kako se po tom zakonu zove ženski trener neke ekipe? Trenerka? Potpuno beslisleno i sa takvim rešenjima nametnutim, prepisanim bez razmišljanja, Srbija neće daleko stići. Sve što se usvaja mora da bude u skladu sa zdravim razumom pre svega.” - rekao je Marsenić.

“Srbija ima mnogo većih problema od ovih o kojima smo pričali. Školstvo, zdravstvo, negativna selekcija u društvu, kriminal, korupcija, stranačko zapošljavanje i slično i to su problemi koji hitno treba da se rešavaju  a ne da li će neko da se zove trenerka.“- rekao je on.

Na istu temu Dušan Radosavljević je izjavio:

„Uprkos protivljenju većinske Srbije, Vlada Srbije kako saznajemo ne odustaje od toga da u Skupštinsku proceduru uputi predlog zakona o istopolnim zajednicama kojim se predviđa krivična odgovornost za svakog ko ne prihvata favorizaciju homoseksualnosti.

Smatramo da je taj zakon podvala biračima jer vladajuće stranke u predizbornoj kampanji nisu ni u naznakama nagovestili usvajanje ovakvog zakona. Zakon je protivustavan jer uskraćuje slobodu mišljenja i govora o ovoj važnoj temi. Tražimo da se ova tema stavi na referendum, da se građani izjasne šta misle o tome. Predsednik Srbije, koji je i sam javno podvukao da se ne slaže sa ovim zakonom, takođe je istakao u više navrata u javnosti da će po svakom pitanju od nacionalnog značaja država uvažiti stav i mišljenje većine naroda.

Osim toga, čvrsto podržavamo stav Srpske Pravoslavne Crkve, koja se protivi usvajanju zakona o istopolnim zajednicama. Posebno je važno istaći da se protivimo usvajanju ovako važnog zakona na brzinu, bez široke javne rasprave.

Stav crkve je ujedno i stav većine građana Srbije, koji bi se na referendumu nedvosmisleno pokazao, da je brak zajednica isključivo muškarca i žene i da samo tako može i treba da bude. Nama je jasno, a praksa je pokazala u drugim državama koje su sličan zakon usvojile, da je to samo prvi korak ka davanju prava istopolnim zajednicama na usvajanje dece. To nećemo nikada dozvoliti jer bi to razorilo našu tradicionalnu porodicu i društvo u celini.

Pitanje dozvole istopolnih brakova je toliko značajno za naše društvo, da niko nema pravo da o njemu donosi odluke osim samih građana. Istopolni brakovi vrlo negativno i duboko zadiru u samu srž naše tradicionalne porodice koja je osnova društva, da bi tako olako, uz kratku javnu raspravu Skupština usvojila zakon o tome.

Podsećamo i da ovakva pitanja nisu neuobičajena u demokratskim društvima. U Švajcarskoj i Kraljevini Danskoj, građani se na referendumu izjašnjavaju o mnogim pitanjima, od istopolnih brakova, abortusa, novčane pomoći iz budžeta svim građanima, pa do pitanja da li je dozvoljeno da se kravama seku rogovi da bi davale više mleka. Smatramo da i građani Srbije treba nekada nešto da se pitaju na referendumu i da je ovo idealna prilika.

Proteklih nekoliko nedelja pa i meseci u javnosti se vodi dijalog o pojedinim zakonima iz oblasti ljudskih i manjinskih prava. Smatramo da u okviru tih dijaloga nije bila dovoljno zastupljena strana koja ima određene suštinske zamerke i primedbe na ove zakonske predloge.“ – rekao je Radosavljević.

Na kraju konferencije predstavnici koalicije NADA podsetili su da, su su oni već najavili da će od Ustavnog suda tražiti i ocenu ustavnosti već usvojenog kontradiktornog Zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Oglasio se Krivokapić nakon usvajanja skandalozne rezolucije o Srebrenici! Više o tome OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA