Najnovije

JUČE KARABAH, SUTRA KAŠMIR: Erdogan širi imperiju do Pakistana, priprema se novi rat (FOTO/VIDEO)

U pakistanskom segmentu društvenih mreža uspeh Bakua u obračunu sa Jermenijom smatra se zaslugom jedne osobe - turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. On uživa ogromnu popularnost i nije samo uspeh turskih stručnjaka za meku snagu. Pakistanci veruju da će nakon problema Nagorno-Karabaha biti rešeno najvažnije pitanje za njih - status regije Kašmir, čiji deo, prema Islamabadu, nezakonito drži Indija.

Erdogan i Azerbejdžan (Ilustracija: Pravda/Jutjub)

Kada se 2016. godine u Turskoj dogodio pokušaj vojnog puča i Erdogan se tokom svog mandata suočio sa najgorom unutrašnjom političkom krizom, prvi strani lider koji je pozvao i pružio podršku bio je Navaz Šafir, tada premijer Pakistana.

Erdoganova zahvalnost izražena je u intenziviranju bilateralnih odnosa između Ankare i Islamabada. Turska je pokrenula program prekvalifikacije za vojne oficire, kroz koji je prošlo više od 1.500 pakistanskih vojnih lica. Ankara je drugi najveći dobavljač naoružanja Pakistanu posle Kine. A 2020. godine zemlje su započele rad na sporazumu o dvojnom državljanstvu.

Ono što je posebno važno za Pakistan, Turska ga je neprekidno podržavala po pitanju Kašmira. Nakon što je Indija otkazala specijalni status svog dela Kašmira 2019. godine i tamo sprovela niz administrativnih reformi, Redžep Tajip Erdogan je tokom posete Islamabadu nazvao Kašmirce „braćom i sestrama“.

„Naša braća i sestre Kašmirci su patili decenijama i ta patnja je postala ozbiljnija zbog jednostranih koraka preduzetih u novije vreme. Danas nam je pitanje Kašmira jednako blisko kao i vama“, rekao je Erdogan obraćajući se pakistanskom narodu.

Popularnost Erdogana u Pakistanu

Poslednja Erdoganova poseta Pakistanu dogodila se u februaru 2020. godine. Tada se Tvitter ispunio porukama sa heštegom #marhabaerdogan - „Dobrodošao, Erdogane“. Pakistanci su izrazili zahvalnost na podršci Turske pitanju Kašmira, dok su se njihovi tradicionalni saveznici (Saudijska Arabija i UAE) distancirali od problema.

Tokom ove posete, pakistanski premijer Imran Han u šali je primetio da bi Erdogan mogao „lako da pobedi na izborima u Pakistanu“. Istovremeno, agencija za sociološka istraživanja Gallup International nazvala je Erdogana „najpopularnijim muslimanskim liderom na svetu“.

Važan faktor u stvaranju pozitivne slike o Erdoganu, kao i o Ankari kao naslednici muslimanskih tradicija slavne prošlosti, bila je turska istorijska serija „Vaskrsli Ertugrul“.

Pregledi prve epizode ​​slike samo na Jutjubu prelaze 90 miliona, a glumci serije su postali prave zvezde u Pakistanu. Uspeh Ertugrula podstakao je diskusije dveju zemalja o razvoju nove serije, Turk Lala, koja govori o čoveku sa teritorije modernog Pakistana koji 1920. godine ulazi u Tursku i bori se za podršku Osmanskom carstvu.

Slika Erdogana posle Karabaha

Pogoršanje sukoba u Karabahu u jesen 2020. godine, u kojem je Azerbejdžan postigao uspeh uz podršku Turske i, pretpostavlja se, uz učešće pakistanskih plaćenika, stvorio je nalet sadržaja u pakistanskim medijima i društvenim mrežama o sličnom rešenje pitanja Kašmira.

U oktobru, kada neprijateljstva u Nagorno-Karabahu još nisu bila završena, na Jutjub kanalu Historical facts pojavio se video koji kaže:

„Sloboda Kašmira je blizu. Tajip Erdogan je obećao da će zauzeti sporne zemlje Azerbejdžana <...>, sledeće ratište će biti u Kašmiru. Turska ima plan za oslobađanje spornih teritorija muslimanskih zemalja “.

Sredinom januara pakistanski HaqTV objavio je da su se Azerbejdžan, Turska i Pakistan dogovorili o „planu za rešavanje problema Kašmira“. Voditeljka Maria Ali je rekla da će Pakistan postati „vojni lider islama“.

„Isti model rata koji su Turska i Azerbejdžan koristili u Nagorno-Karabahu sada je počeo da se koristi za nezavisnost Kašmira. <...> Turska, Kina, Pakistan, Azerbejdžan - započinjemo rat za oslobađanje Kašmira “, rekao je kanal.

Zvanični mediji Pakistana i Turske ne podržavaju ovu retoriku, ali Tviter dobro odražava osećanja građana obe zemlje: Kašmir bi trebalo da bude sledeća meta Turske.

Nisu Pakistanci jedini koji vide Kašmir kao sledeće ratište.

„Trenutno turska i pakistanska masa, pa čak i u Azerbejdžanu <...> rastu osećanja <...> da se odluče da se bore za Kašmir,“ rečeno je na Jutjub kanalu Barta, specijalizovanom za indijski odbrambeni sektor, upravo nekoliko dana po završetku neprijateljstava u Nagorno-Karabahu.

Nije ni ovo prošlo bez lažnih vesti, koje su pokazale dubinu očekivanja dela pakistanskog društva. Jedan od Jutjub kanala objavio je materijal da su Turska i Azerbejdžan već iskrcale trupe u Kašmiru.

Trilateralni savez

Saradnja Pakistana, Turske i Azerbejdžana zvanično je započela u novembru 2017. godine, kada se azerbejdžanski ministar spoljnih poslova Elmar Mamadiarov sastao u Bakuu sa kolegama iz Ankare i Islamabada, Mevlutom Čavušogluom i Muhamadom Asifom. Tada su se strane dogovorile da povećaju trgovinu, da semeđusobno podržavaju u međunarodnim organizacijama i intenziviraju saradnju u sektoru odbrane.

Karabaški rat pokazao je efikasnost i koherentnost rada ovog vojnog saveza. Dok se Baku borio sa svojim vojnicima i pakistanskim plaćenicima, Turska je isporučila oružje i materijalnu podršku za operaciju.

U ovom savezu je Erdogan nesumnjivo na prvom mestu. Ideološki oživele države, poput Turske trenutno, traže izvan svojih teritorijalnih granica međunarodne probleme, čije bi rešenje moglo da stvori njihov globalni imidž.

Pa ipak, Indija nije Jermenija i invazija na Kašmir biće po posledicama veoma različita od operacije u Nagorno-Karabahu. To je nuklearna sila i jedna od najvećih ekonomija na svetu, koja ima partnerstva sa SAD i Rusijom. Trojni savez se neće usuditi da otvori neprijateljstva protiv NJu Delhija sve dok ne postane savez od četiri člana uz aktivno učešće Kine.

O opasnom zaokretu na Bliskom Istoku pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda/RIA FAN

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA