Najnovije

MIGRANTI SE NE VRAĆAJU U SRBIJU: Komesarka EU potvrdila

Evropska unija ne vraća ilegalne migrante u njihove zemlje porekla u onom broju koliko bi to mogla na osnovu odbijenih zahteva za azil, ali nema u planu da ih šalje u Srbiju, izjavila je Ilva Johanson, komesarka za unutrašnje poslove i migracije EU. Naprotiv, kako je rekla za RTS, cilj EU je da Srbiji pomogne da se ilegalni priliv ljudi smanji.

Migranti (Foto: Jutjub)

Upitana koliko ima istine u tome da EU planira da dislocira većinu migranata i izbeglica iz tamošnjih kampova u Srbiju, Johansonova odgovara: "U tome nema nimalo istine, nema pogrešnije stvari od toga. Ono što mi treba da radimo je da zajednički upravljamo migracijama".

"Ja sam ovde da u tome pomognem, da utvrdimo kojim putevima migranti stižu u Srbiju, kako bismo radili i sa tim državama. I da bismo videli šta možemo da uradimo na povratku onih koji nemaju uslove da ostanu", rekla je ona.

Kako je objasnila, dva i po miliona evra podrške koju je EU dodelila Srbiji je podrška podrška za migrante koji su već ovde, da se njima pomogne, kako bi, recimo, mogli da se školuju, da budu deo društva.

"I ja mislim da je fer da podržimo Srbiju u tome. Ali to nije jedina podrška koju pružamo. Mi pomažemo i zemljama koje su na putu kojim migrantu dolaze do Srbije, kao što gledamo kako da pomognemo onima koji treba da se vrate u svoju matičnu zemlju.

Johansonova je istakla da je Srbija veoma pouzdan partner kada se govori o migracijama, da ima trezven i realan pristup tom pitanju.

"Migracije nisu nešto čega se treba plašiti, ali se migracijama mora upravljati. I niko to ne može da radi samostalno jer su migracije po definiciji prekogranične. Zato moramo da radimo zajedno. Evropska unija i Srbija, ali i druge države koje se nalaze na migrantskom putu", rekla je evropska komesarka.

Tokom boravka u Beogradu komesarka EU sastala se s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i prisustvovala potpisivanju Ugovora o podršci Evropske unije u upravljanju migracijama - Druga faza unapređenja prihvatnih kapaciteta, usluga zaštite i pristupa obrazovanju.

Takođe je obišla migrantske kampove u Obrenovcu i Dimitrovgradu i sa ministrom unutrašnjih poslova Aleksandrom Vulinom dogovorila zajednički rad srpske policije i Fronteksa na granicama Srbije.

Da li EU ima snage da reši kosovski problem, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA