Najnovije

UKRAJINSKI RATNI SNOVI SRUŠENI: Vašington promenio odluku

Administracija američkog predsednika DŽoa Bajdena odlučila je da privremeno zamrzne dodeljivanje paketa vojne pomoći Ukrajini.

Američka pomoć (Ilustracija: Ridus)

Ranije se na to gledalo kao na odgovor na razmeštanje ruskih trupa u blizini ukrajinskih granica.

Prema pisanju lista Politiko, koji se poziva se na četiri izvora upoznata sa situacijom, troškovi paketa, uključujući smrtonosno oružje, dostigli su 100 miliona dolara.

Kako navodi taj list, američki Savet za nacionalnu bezbednost odlučio je da obustavi sprovođenje planova za pružanje vojne pomoći Ukrajini nakon što je Rusija najavila povlačenje svojih trupa, kao i u vezi sa pripremama za pregovore između predsednika SAD i Ruska Federacija.

Izvori su takođe rekli da je Savet za nacionalnu bezbednost prvobitno naložio zvaničnicima da pripreme paket pomoći, jer je jačanje ruskog vojnog prisustva u blizini granica sa Ukrajinom i na Krimu postalo sve veća briga u Vašingtonu.

Prema izvorima, paket pomoći predviđao je snabdevanje Ukrajine PVO sistmima kratkog dometa, pešadijskim i protivtenkovskim oružjem.

U međuvremenu, jedan od izvora tvrdi da je paket pomoći i dalje nepromenjen i da može biti poslat Ukrajini.

Kao što je moskovski Ridus ranije napisao, u martu je Bela kuća odlučila da Ukrajini obezbedi 125 miliona dolara kao dodatni paket vojne pomoći. Prema rečima portparola Pentagona DŽona Kirbija, ovaj paket je namenjen pružanju Ukrajini bezbednosne pomoći, „očuvanju teritorijalnog integriteta“ i „osiguranju zaštite njenih granica“. Istovremeno, portparol Pentagona je pojasnio da protivtenkovski sistemi DŽavelin nisu uključeni u ovaj paket. Ovaj iznos uglavnom pokriva dva patrolna čamca Mark IV.

Takođe je objavljeno da je Ukrajina tražila od Sjedinjenih Država da vrate 30 miliona dolara za neisporučeno oružje.

O novim ratnim planovima Erdogana pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda/Ridus

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA