Najnovije

Čije je kulturno naleđe prema novom Zakonu?

Tekst novog Zakona o kulturnom nasleđu u kojem se ne pominje Kosovo i Metohija, očekivano, nije prošao neopaženo od strane Srpske pravoslavne crkve. Patrijarh Porfirije je odreagovao, ministarstvo kulture taj previd ispravilo, ali čini se da nakon toga ova priča nije završena.

Patrijarh Porfirije (Foto: Jutjub)

Novi zakon – nove turbulencije. Ovoga puta za to se postaralo Ministarstvo kulture, koje je u tekstu Zakona o kulturnom nasleđu izostavilo odredbe o kulturnom nasleđu koje se nalazi na teritoriji Kosova i Metohije. To je dovelo do hitre reakcije srpskog patrijarha.

„U šest članova nacrta ovog Zakona pominje se Autonomna pokrajina Vojvodina, a ni u jednom Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija, gde je kulturno nasleđe najugroženije. NJegova Svetost je, s’ tim u vezi, ukazao na mogućnost nedobronamernih zaključaka da je izostavljanjem južne pokrajine, ona isključena iz sistema državne brige. Pravni stručnjaci su ukazali da bi primenom člana 102., Crkva od vlasnika, bila svedena na korisnika svetinja“ navodi se u saopštenju SPC.

Zbog svega navedenog, patrijarh srpski Porfirije, zatražio je od Maje Gojković odlaganje donošenja zakona.

Hitro je stigao i odgovor iz ministarstva – sugestije i predlozi prihvaćeni, tekst se menja. Dan nakon toga, na skupu u SANU, sudeći po retorici – Kosovo i Metohija vraćeni u rečnik.

„Ovo je prilika da još jednom potvrdimo posvećenost očuvanju srpskog kulturnog nasleđa na prostoru AP Kosovo i Metohija kao i da sagledamo koje su dugoročne pretnje njegovom opstanku. Spomeničko nasleđe na KiM je autentični svedok i mesto nastanka srpske države, srpske pravoslavne crkve i kulture našeg naroda“ navela je Maja Gojković.

„Pred ovom temom i problemima koje ona pokreće verujem da smo dužni da po strani ostavimo stare i nove nesporazume i zavade, teranja, inače svi gubimo. A ni na ovom sastanku to nismo uspeli“ kaže Vladimir Kostić, predsednik SANU.

Poslednji nesporazum, iako deluje da je rešen, ostavio je za sobom neka pitanja: Kako je do njega uopšte moglo doći i zbog čega je crkva morala da podseti državu da takav zakon mora obuhvatiti i Kosovo i Metohiju? Takođe, pažnju privlači i, od strane crkve pomenuti, član 102.

„Suština svega je da Vučić hoće i radi sa predstavnicima međunarodne zajednice da iskljuci SPC kao pregovarača i kao vlasnika na prostoru Kosova i Metohije“ ističe Rada Trajković.

Samo pominjanje reči „uskraćivanje vlasničkih prava“, svakako podseća na ono što se događalo u Crnoj Gori. Da li je na brzu promenu kursa ministarstva kulture nakon reakcije patrijarha, uticao i taj primer kao i uticaj crkve na vernike?

„Meni je zao sto je sabor srpske crkve odmah nakon zasedanja dan, imamo intervenciju patrijarha, a to se znalo mnogo ranije. SPC je obavezna da bude legalan i legitimni pregovarač i deo ekipe pregovaračkog tima koja putuju sa državom Srbijom i kao vlasnik i kao verska institucija“ rekla je Gojković.

Gojkovićeva je takođe rekla da se tekst i dalje ne nalazi u fazi Predloga zakona, pa tako ni u postupku usvajanja pred vladom ili Skupštinom Srbije.

Vučić trguje sudbinom Republike Srpske! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: nova.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA