Najnovije

POJAVIO SE NOVI NON PEJPER: Ovaj put iz Austrije i Višegradske grupe

Četiri države Višegradske grupe Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka, a uz njih Austrija uputile su novi non pejper čelnicima Evropske unije koji se odnosi na Zapadni Balkan, preneo je portal Klix.ba pozivajući se na dobro obaveštene diplomatske izvore.

Region (Ilustracija: Gugl mape)

Reč je o još jednom u nizu sličnih dokumenata, a kako navodi portal, ovog puta dokument se ne bavi pitanjem granica u regionu, već traži od EU vrlo važnu podršku za čitav region.

Naime, ministri spoljnih poslova pet država članica EU traže da se države i građani Zapadnog Balkana uključe u zvanične razgovore o budućnosti Unije.

One smatraju da države ove regije treba da imaju pravo i mogucnost da iznesu svoje stavove u pogledu budućnosti EU s obzirom na to da imaju vrlo jasnu perspektivu članstva u Uniji. Vrlo precizno je navedeno da Zapadni Balkan treba da bude deo inicijative konferencije o budućnosti EU, koja je pokrenuta unutar ovog bloka.

Informaciju o najnovijem non pejperu potvrdila je i zamenica predsedavajućeg Saveta ministara BiH i šefica diplomatije te zemlje Bisera Turković, koja je rekla da je upoznata sa ovim dokumentom koji smatra izuzetno značajnom inicijativom koju treba pozdraviti.

"Da, zvanično smo upoznati i raduje me ovakav pristup. Bosna i Hercegovina kao i ostale države regije ima jasnu perspektivu članstva. Mi smo suštinski deo Evrope oduvek, sada smo samo u procesu dostizanja naprednih evropskih standarda u funkcionisanju i jačanju države", navela je ona.

Turković je dodala da želja ovih pet država da u razgovore o buducnosti EU uključe i zemlje koje će u dogledno vreme postati članice predstavlja važan signal "da nećemo biti ostavljeni da predugo čekamo napredak ka članstvu".

"Istovremeno, to je dobro i za EU, koja bez stabilnog i evropskog Zapadnog Balkana nije kompletna", istakla je ona.

Prema njenim rečima, BiH pozdravlja ovu inicijativu i smatra je dobrodošlim pravcem jačanja veza i saradnje EU i država regiona na bazi međusobnog poštovanja i zajedničke budućnosti.

Kako navodi portal, inicijativa će biti upućena čelnicima EU, uključujuci i Evropsku komisiju i komesara za proširenje Olivera Varheljija.

EU ne želi da objavi non-pejper o Zapadnom Balkanu?

Generalni sekretarijat Saveta Evropske unije drži "pod ključem" dokument, to jest sporni "non-pejper" u kome se predlažu promene granica na Zapadnom Balkanu, tvrdi austrijska agencija APA.

Slovenački premijer Janez Janša, čija zemlja je sledeći predsedavajući EU, predložio je, prema ranijem pisanju slovenačkih medija, novo crtanje granica na Balkanu.

"Nakon detaljne provere moram da vas informišem da ne možemo da vam damo pristup tom dokumentu", odgovor je Generalnog sekretarijata Saveta EU na upit APA.

Obrazloženo je da bi objava, tog jedinog dokumenta koji ima ova institucija EU, ugrozila međunarodne odnose.

Prema pisanju slovenačkih medija, ovaj nepotpisani dokument sa predlozima o novim granicama na prostoru bivše Jugoslavije, Janša je, uz zaobilaženje zvaničnog puta, predao predsedniku Saveta EU Šarl Mišelu.

To, međutim, nikada nije potvrđeno, a Janša je negirao da slovenačka vlada ima veze sa tim dokumentom.

Inače, dodaje APA, u tom dokumentu stoji da, ako predlozi dospeju u javnost, dokument mora biti negiran.

Slovenija od 1. jula preuzima predsedavanje EU i najavila je da želi posebnu pažnju da posveti približavanju Zapadnog Balkana Uniji.

koliko za EU vrede Srbi, a koliko Hrvati, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA