Najnovije

SANU O KULTURNOJ BAŠTINI: Ostavimo nesporazume, inače svi gubimo

Za zaštitu, očuvanje i afirmaciju srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji neophodno je jedinstvo, kao i saradnja svih ključnih institucija, organizacija i pojedinaca, poručeno je sa dvodnevnog naučnog skupa o našoj kulturnoj baštini, koji je organizovala Srpska akademija nauka i umetnosti.

Pećka patrijaršija (Foto: Jutjub)

Naučnom skupu prethodilo je formiranje tzv. Odbora za srpsko pitanje, ali i brojne aktivnosti čiji je cilj da se ukaže na ugroženost naših manastira i ostalih kulturnih dobara, objašnjava predsednik SANU dr Vladimir Kostić.

"Želja je da se pokreću pitanja od vitalnog značaja za ovu državu, narod, društvo" rekao je predsednik SANU i dodao da veruje da smo zbog ove teme i problema dužni da po strani ostavimo nesporazume, inače svi gubimo.

Naše kulturno blago na KiM decenijama unazad izloženo je nasilju, pretnjama i pokušajima brisanja i falsifikovanja, što se kosi sa svim konvencijama, naglasila je ministarka kulture i informisanja Maja Gojković. Uz stalnu obnovu manastira, vodi se i međunarodna borba za očuvanje baštine, podvukla je ona.

"Očuvanje naše kultrune baštine je jedan od uslova opstanka našeg srpskog naroda na KIM i spada u prioritet naše kulturne politike".

Govoreći o nedavnom zahtevu Prištine da četiri srpska manastira budu isključena iz kategorije ugroženih spomenika i da im se promeni zemlja porekla, predsednik Nacionalnog komiteta za saradnju sa Uneskom, prof. dr Goran Milašinović, pojašnjava i dodaje da tokom godina nominacije nijedan međunarodni stručnjak nije postavio pitanje "Da li su to Srpska dobra"?

Milašinović kao ozbiljan problem vidi to što, zbog statusa ugroženosti, naša najvrednija dobra nisu dostupna ni nama 

Kako se Kadri Veselji poziva na Ustavni sud Srbije, pročitajte OVDE.

Izvor: RTV

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA