Najnovije

VESELJI SE POZIVA NA USTAVNI SUD SRBIJE: Kada je gusto, srpska jurisdikcija mu je važeća

Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu, odbacuje teze odbrane bivšeg komandanta tzv. OVK Kadrija Veseljija i ističe da odluka Ustavnog suda Srbije u vezi krivičnih dela za koja je Veselji optužen, zajedno sa drugim šefovima OVK, nije primenljiva na Specijalizovana veća Kosova, navodeći pritom da su “Kosovo” i Srbija razdvojene jurisdikcije sa posebnim pravnim režimima.

Kadri Veselji (Foto: Jutjub)

Veseljijevi advokati, pored ostalog, osporavajući sudsku nadležnost u Hagu, pozvali su se na odluku Ustavnog suda Srbije, kojom je utvrđeno da se članovi 371 i 384 Krivičnog zakonika Srbije ne mogu primenjivati retroaktivno na zločine počinjene pre njihovog uvođenja u pravni sistem Srbije 2006. godine.

Ova dva člana odnose se na krivična dela “Zločin protiv čovečnosti” i “Nesprecavanje vršenja krivicnih dela protiv čovečnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom”, a za koje, prema kosovskim zakonima, Specijalizovano tužilaštvo Kosova tereti Veseljija, Hašima Tačija, Jakupa Krasnićika i Redžepa Seljimija, pored drugih optužbi.

“Odluka Ustavog suda Srbije doneta je u odnosu na Krivični zakonik Srbije i nema uticaja na nadležnost sudova u okviru kosovskog sudskog sistema”, smatra Specijalizovano tužilaštvo na čelu sa DŽekom Smitom.

Ovaj stav, kako dodaje, nije relevantan za Specijalizovana veća Kosova, jer ona primenjuju međunarodno običajno pravo onakvo kakvo je postojalo u vreme izvršenja krivičnih dela.

“Ona to čine u skladu sa zakonom koji je usvojila kosovska skupština, a koji je dao nadležnost Specijalizovanim većima Kosova", napominje tužilaštvo.

Nasuprot slučaju pred Ustavnim sudom Srbije, kosovski zakon ne kreira nova krivična dela ili menja stara, već, kako navodi tužilaštvo, “otvara put jurisdikciji Kosova da primeni međunardno običjano pravo kakvo je postojalo između 1998-2000. godine (period za koji su Veselji i ostali optuženi).

"Iz ovoga sledi da je tvrdnja odbrane u pogledu “pariteta” i “diskriminacije” jednostavno deplasirana....", navodi se pored ostalog u odgovoru tužilaštva, koje traži odbacivanje zahteva Veseljija kojim se osporava nadležnost Specijalizovanih veća Kosova za suđenje.

Veseljijevi advokati su se, pored ostalog, pozvali na diskriminaciju pripadnika OVK jer se na njih primenjije zakon, koji u Srbiji ne može da se primeni na njihove suparnike u sukobima 1998/1999. Godine. na Kosovu i Metohiji.

Veselji, Tači i ostali terete se u 10 tačaka optužnice za krivična dela - zločini protiv čovečnosti i ratni zločini.

Uhapšeni su u novembru i nalaze se u haškom pritvoru gde čekaju početak suđenja.

O nasilju nad srpskim jezikom pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA