Najnovije

TRI SCENARIJA ČEKAJU POLITIKU CRNE GORE: Srpski istoričar prokomentarisao sramne poteze premijera Krivokapića!

Bogdan Živković je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da se vlast u Crnoj Gori destabilizovala, a sve se dodatno usložnilo usvajanjem rezolucije o Srebrenici.

Zdravko Krivokapić. (Foto: Flickr)

Istoričar Bogdan Živković kaže za RTS da su odnosi između Demokratskog fronta i crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića vrlo kompleksni. Dodaje da na mogućnosti za dogovor između njih leži i mogućnost da se situacija stabilizuje.

Bogdan Živković je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da se vlast u Crnoj Gori destabilizovala, a sve se dodatno usložnilo usvajanjem rezolucije o Srebrenici.

Prema njegovim rečima, pokazale su se ideološke razlike činilaca aktuelne vlasti.

- S jedne strane, tu je DF kao srpska nacionalna organizacija za koju je Srebrenica zločin, ali ne i genocid, dok su s druge strane demokrate i URA privržene Zapadu i EU i imaju drugačiju viziju toga - ukazuje Živković.

Objašnjava da su na površinu izašli procesi koji se vide već dugo, kritike na račun premijera Zdravka Krivokapića čiji su, kaže, loši potezi zakomplikovali već komplikovanu situaciju.

Živković napominje da se DPS ne samo pojavio u Skupštini, posle bojkota, izglasao rezoluciju već i inicirao krizu.

- Iz redova opozicije je došlo do postavljanja tog pitanja o Leposaviću. DPS, koja je bila saterana u opoziciju, shvatila je da postavljanje ovog pitanja može da destabilizuje Vladu jer sa ovakvim odgovorom Leposavića Vlada bi izgubila podršku Zapada. Pitanje Srebrenice je važno, Zapad tu dokazuje moralnu superiornost. Srebrenica je glavno mitsko i simbolično mesto preko kog se negiraju srpska prava - objašnjava istoričar.

Smatra da je želja Zapada da preko ovakvog skandala suzbije mogućnost da u Crnoj Gori Srbi i njihovi politički predstavnici budu deo vlasti, pre svega kako bi se, kaže, suzbio ruski uticaj.

Tri scenarija za rešenje krize 

Živković navodi da postoje tri scenarija za razrešenje krize.

- Prvi je da Krivokapić nekako i dalje opstane. Mislim da ima šanse jer je on postojao kao vrsta privremenog rešenja. Problem s tom šansom je što se čini da se crkva distancira od njega, a u Crnoj Gori je strahovito značajna, i bila je izvor njegovog legitimiteta - ukazuje istoričar.

Preostala dva scenarija su, kaže, da se tri politička faktora - DF, demokrate i URA - dogovore i izglasaju neku novu vladu ili da se ide na nove izbore.

- Plašim se da bi oni, u ovom podeljenom društvu, samo pojačali političke tenzije i ne bi bili dobri - ukazuje Živković dodajući da situacija nije naivna i da su odnosi između DF-a i Krivokapića kompleksni.

Prema njegovim rečima, na mogućnosti sporazuma između njih je mogućnost da se situacija stabilizuje.

Krivokapić, kako kaže, pokazuje znake za dogovor, ali je njegova retorika zaoštrena.

- Crna Gora je podeljeno i fragilno društvo, ovo nepostojanje jedne jasne i stabilne vlade samo daje mogućnost da se te društvene sukobljenosti ispolje. Jaki sukobi u društvu se polako prelivaju na ulicu. Ako dođe do političke staboliziacije, može se očekivati da to ne eskalira - napominje Živković.

Smatra da je Krivokapić glavni krivac za ovu situacije jer je, kaže, imao vremena od avgusta da stabilizuje vlast.

Vojska maršala Haftara gazi bez milosti! Više o tome OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA