Najnovije

Tenkovi “Beli orao” , PASARSI i modernizovane “Gvozdike” primećeni u Novom Pazaru (VIDEO)

U sklopu priprema za realizaciju velike vojne vežbe “Munjeviti udar 2021” koja treba da se između ostalog izvede i na vojnom poligonu Pešter (Raška oblast), primećen je ešelon borbene tehnike Vojske Srbije koji je prošao kroz Novi Pazar. Stanovici ovog grada moglu su da vide duboku modernizaciju tenka T-72B1MS “Beli orao”, sisteme PVO PASARS i samohodne haubice “Gvozdika”.

Novi Pazar (Foto: printskrin)

Na teškim tegljačima su primećeni i tenkovi T-72B1MS „Beli orao“ koji su nedavno postali deo operativnog sastava Vojske Srbije. Takođe viđena su i samohodna PVO sredstva PASARS, kao i samohodne haubice “Gvozdike” koje su poput tenkova takođe transportovane tegljačima. Izvor materijala je Almir Rašljanin, koji živi u ovom gradu.

Nedavno je u kasarni „Mija Stanimirović“ u Nišu izvršena primopredaja donacije borbene tehnike koju je Republici Srbiji poklonila Ruska Federacija. Tada je u jedinice Vojske Srbije stigla dopunska količina od 19 modernizovanih osnovnih borbenih tenkova eksportne modifikacije T-72B1MS “Beli orao”, i 20 oklopnih vozila za izviđanje BRDM-2MS. Podsećamo da je prošle godine isporučen prvi kontingent ove tehnike koja je bio predmet vojnotehničkog sporazuma između dve zemlje koja je podrazumevala isporuku 30 obt T-72B1MS  i 30 BRDM-2MS.

Ceremoniji primopredaje prisustvovali su potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko.

Što se konkretno tiče osnovnih borbenih tenkova T-72B1MS “Beli orao” radi se o sredstvima koja su izuzetno upotrebljiva kada je u pitanju borba protiv najsavremenijih tipova teške oklopne borbene tehnike koja se nalazi u operativnoj upotrebi u svetu. Trenutno, sa usvajanjem u naoružanje duboko modernizovanog osnovnog borbenog tenka T-72B1MS „Beli orao“ Vojska Srbije dobila borbeno najsposobniji tenk u bližem okruženju, kada su u obzir uzmu njegove ukupne tehničko-taktičke karakteristike.

Prilikom prijema nove tehnike u oklopne jedinice Vojske Srbije, potpukovnik Goran Jovanović iz Uprave za planiranje i razvoj Generaštaba Vojske Srbije uporedio je modernizovanu verziju ruskog tenka T-72B1MS sa osnovnim borbenim tenkom Vojske Srbije, koji nosi oznaku M-84. Prva stvar koju je srpski potpukovnik primetio je da ruska modernizacija tenka u odnosu na M-84 i T-72 (izvorna verzija) značajno bolja po aspektima pokretljivosti, stepenu oklopne zaštite i vatrenoj moći.

Na primer, njegova sposobnost manevra je povećana usled ugradnje motora koji generiše 840 konjskih snaga, dok istovremeno tenkove M-84 i T-72 pokreće standardni motor koji imaju 780 konjskih snaga.Ruska modernizacija tenka T-72B1MS je opremljena automatskim menjačem što znatno pojednostavljuje upravljanje tenkom. Vozač sada može da menja brzine u manuelnom i automatskom režimu rada menjača, u zavisnosti od terena po kome se tenk kreće (asfalt/zemljani put). Takođe, pokazivači koji se nalaze na svakom radnom mestu omogućavaju posadi da u svakom momentu imaju sveobuhvatan i vrlo pregledan uvid u sve vitalne komponente tenka.

Oklopna zaštita tenka T-72B1MS je takođe značajno poboljšana i omogućava povećanje borbene žilavosti tenka od dejstva različitih projektila, posebno kumulativnih (tandem-kumulativne bg).

Jedna od najvećih prednosti modernizovanog tenka T-72B1MS u odnosu na druga dva tenka (M-84/T-72) je ugradnja daleko savršenijih optoelektronskih nišanskih sprava koji su kvalitativno znatno bolje od prethodnih varijanti. Panoramski nišan koji se nalazi na formacijskom mestu komandira tenka omogućava nezavisno osmatranje situacije u radijusu 360 stepeni oko borbenog sredstva. Nišandžija na tenku može uspešno da gađa ciljeve na daljinama većim od 6,000 metara zahvaljajući mogućnosti ispaljivanja vođenih raketa „Refleks“ iz cevi tenkovskog topa.

Ova verzija tenka poseduje nišanski sistem „Sosna-U“ sa usavršenim sistemom za upravljanje vatrom i termovizijskim kanalom. Pored toga, T-72B1MS poseduje panoramski nišan komandira tenka PK PAN „Sokolovo oko“. Upotreba ovog optoelektronskog sistema omogućava komandiru tenka da stekne daleko bolju situacionu svest na bojnom polju, i da nezavisno od nišandžije pretražuje ciljeve. Sličan sistem se nalazi i u opremi modernizovanih tenka T-90M.

Ko je Marin Le Pen, najveći Makronov protivnik pročitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA